Tarator je tradiční bulharská studená polévka z jogurtu, okurek, česneku a kopru. Polévka se obvykle podává chlazená, takže je ideálním pokrmem pro horké letní dny.
Jednou z hlavních ingrediencí polévky je jogurt, který je základem bulharské kuchyně. Bulharský jogurt je známý svou hustou a krémovou konzistencí a výraznou kyselou chutí, která pochází ze specifických kmenů bakterií používaných k fermentaci mléka. Další klíčovou složkou polévky tarator jsou okurky, které jí dodávají osvěžující křupavost a jemnou sladkost. Před přidáním do polévky se obvykle oloupou a nakrájejí na kostičky, což jí dodává příjemnou strukturu. Do polévky se přidává také česnek a kopr.
Já jsem v restauraci Pavaj v bulharském Plovdivu ochutnal i netradiční verzi taratoru, která byla navíc ochucená červenou řepou. Polévka byla excelentní.
Pokud máte rádi španělské gazpacho, zkuste i tarator. Nebude litovat!
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: