Covrigi aneb rumunské preclíky


Covrigi patří mezi tradiční rumunské občerstvení, které je oblíbené u místních i turistů. Jedná se o speciální rumunské preclíky. Covrigi se můžou podávat ve slané variantě posypané semínky máku, sezamu, nebo i na sladko, kdy náplň tvoří různé marmelády nebo čokoláda. Covrigi se jí teplé, dozlatova upečené, nejlépe právě vytažené z trouby, najdete je v pekárnách po celém Rumunsku. Jedná se o chutnou a levnou svačinku, která nestojí více než 20 Kč.

Covrigi Petru

Covrigi s karamelizovaný cukrem.

Covrigi s karamelizovaný cukrem.

Covrigi plněné povidly

Covrigi plněné povidly.

Covrigi plněné višňovou marmeládou

Covrigi plněné višňovou marmeládou.

Covrigi plněné višňovou marmeládou

Na náplni se rozhodně nešetří.

Covrigi plněné párkem

Covrigi plněné párkem, v podstatě rumunský hot dog.

Já jsem si v Jasy covrigi dopřával nejčastěji ze sítě pekáren Petru, která měla pobočky po celém městě.

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

Covrigi Calzi Miki

Na covrigi jsem si ale zašel i do malé vyhlášené pekárny Calzi Miki.

Covrigi Calzi Miki

Pekárna je malá, má velikost jen většího novinového stánku. Přes prosklená okna však můžete sledovat, jak čerstvě upečené preclíky vyjízdějí přímo z pece.

Covrigi naslano posypané mákem

Výtečné křupavé covrigi naslano posypané mákem.

Covrigi naslano posypané slunečnicovými semínky

Covrigi naslano posypané slunečnicovými semínky.

Covrigi patří mezi jednu z věcí, které je třeba ochutnat. Nabídka různých druhů je široká, takže si vybere každý.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: