Covrigi patří mezi tradiční rumunské občerstvení, které je oblíbené u místních i turistů. Jedná se o speciální rumunské preclíky. Covrigi se můžou podávat ve slané variantě posypané semínky máku, sezamu, nebo i na sladko, kdy náplň tvoří různé marmelády nebo čokoláda. Covrigi se jí teplé, dozlatova upečené, nejlépe právě vytažené z trouby, najdete je v pekárnách po celém Rumunsku. Jedná se o chutnou a levnou svačinku, která nestojí více než 20 Kč.
Covrigi Petru
Covrigi s karamelizovaný cukrem.
Covrigi plněné povidly.
Covrigi plněné višňovou marmeládou.
Na náplni se rozhodně nešetří.
Covrigi plněné párkem, v podstatě rumunský hot dog.
Já jsem si v Jasy covrigi dopřával nejčastěji ze sítě pekáren Petru, která měla pobočky po celém městě.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
Covrigi Calzi Miki
Na covrigi jsem si ale zašel i do malé vyhlášené pekárny Calzi Miki.
Pekárna je malá, má velikost jen většího novinového stánku. Přes prosklená okna však můžete sledovat, jak čerstvě upečené preclíky vyjízdějí přímo z pece.
Výtečné křupavé covrigi naslano posypané mákem.
Covrigi naslano posypané slunečnicovými semínky.
Covrigi patří mezi jednu z věcí, které je třeba ochutnat. Nabídka různých druhů je široká, takže si vybere každý.
Dobrou chuť!
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: