Cozonac, rumunský sladký chlebíček


Cozonac je sladký chlebíček, tradiční pro oblast jihovýchodní Evropy. Nejčastěji má obdélníkový tvar, ale je možné se setkat i s kulatou variantou. Podobně jako česká vánočka může být pletený z několika copů. Obvykle se připravuje na Velikonoce, ale díky své popularitě je k dostání po celý rok.

Základními surovinami pro výrobu jsou mouka, mléko, droždí, vejce, cukr, máslo, přidat se může i citronová kůra. Já ochutnal variantu, do které bylo přimícháno i sladké turecké želé. Přidat se můžou i namleté vlašské nebo lískové ořechy, kakao, rozinky, může být i posypán mákem.

Cozonac

A jak sladký cozonac chutná? Nejvíce mi připomínal tradiční nadýchanou českou vánočku, obohacenou sladkostmi a náplní. Setkali jste se s cozonacem na cestách jihovýchodní Evropou? Jak vám chutnal?

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.