Rumunské koblížky papanași

Sladké smažené koblížky papanași jsem chtěl v rumunském Jasy ochutnat od prvního okamžiku, kdy jsem začal s gastronomickým plánováním cesty. Koblížky patří mezi tradiční dezerty rumunské kuchyně. Slovo “papanași” může pocházet z latiny, ze slov “papa” nebo “pappa”, v překladu “jídlo pro děti”.

Rumunské koblížky papanași

Papanași jsou podobné českým koblížkům, oproti nim jsou však z těsta, které obsahuje velké množství tvarohu. Po usmažení tak jsou vláčné a nejsou vysušené. Otvor ve středu prstence zaplňuje další usmažená kulička. Papanași jsou bohatě zalité zakysanou smetanou a džemem, zde meruňkovým.

Papanași jsem měl možnost ochutnat v restauraci Rustic, jedna velká porce vyšla na 100 Kč. Až budete v Rumunsku, papanași určitě vyzkoušejte, věřím, že si pochutnáte.

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.