Návštěva trhu Alexandru cel Bun v rumunském Jasy pro mne byla příjemným obzvláštněním. Moderních trhů lze na západě nalézt více než dost, tržiště ve Valencii nebo v Barceloně člověku zůstanou hluboko v paměti. O mnoho více si ale poté cení původních trhů, které slouží prakticky výhradně místním obyvatelům a na které se zraky turistů příliš neupírají.

Trh v Jasy je podle mne takovým typem trhu. Nabízí široké spektrum místní zeleniny a ovoce, prodávané ve stáncích v několika řadách. Zde je možné objevit mnoho specialit používaných v rumunské kuchyni.

Je možné zde nalézt čerstvě utržené bylinky …

… ale i brambory v pytlích, které hlídá jeden z mnoha toulavých psů, na které lze v Rumunsku narazit.

Jako miniaturní stánek mohou sloužit klidně i dvě bedýnky položené na zem. Zde s nabídkou vinných listů a sušených bylinek.

Už od návštěvy Pobaltí v létě 2019 mne fascinují způsoby nakládání a kvašení zeleniny. Na nakládané celé hlávky zelí jsem narazil poprvé.

Jediný okamžik, kdy jsem litoval, že celou návštěvu Jasy bylo možné absolvovat bez jediného lei v hotovosti, byl tento. Stánek, nabízející kvašené okurky (u nás na Valašsku „kvašáky“). Ochutnali byste? Já rozhodně ano.

Křen je možné si zakoupit nejen čerstvě vykopaný a omytý, ale i oloupaný.

Případně je libo čerstvé vlašské ořechy?

V centrální části trhu se nachází prosklená klimatizovaná budova, v které je možné zakoupit mléčné produkty, nejčastěji místní sýry.
A jak to máte s návštěvou trhů vy? Patří mezi cíle, které jsou automaticky na seznamu zajímavých míst k navštívení?
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: