Mici (mititei) aneb rumunské čevabčiči


Mici, typické rumunské jídlo, jsou malé klobásky bez střívka vyrobené z mletého vepřového a jehněčího masa a připravené na grilu. V Česku bychom je přirovnali ke známějším masovým válečkům čevabčiči.

Legenda praví, že mici (nebo také mititei) vznikly na konci 19. století náhodou – jednomu kuchaři prostě došly střívka na klobásky. Zkusil tak dát na gril pouze náplň klobásky a nové jídlo si rychle získalo velkou popularitu.

Rumunské mici

Mici bylo mé úplně první jídlo při návštěvě Rumunska v roce 2022. Když jsem je viděl na obědovém menu v restauraci Beraria Veche, byla volba jasná. Na doporučení personálu jsem jako přílohu k mici zvolil bramborovou kaši stoemp se slaninou, nakládanou červenou řepu s křenem a ugrilované mici bylo možné dochutit i horčicí v malé misce. Kombinace to byla skvělá.

Obědové menu i s palačinou jako dezertem vyšlo na 115 Kč a bylo jedním z nejlepších jídel, které jsem v Jasy ochutnal. Chuť grilovaného mici byla nepřekonatelná.

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *