Plněné placky roti (kulaté) nebo farata (čtvercové) patří mezi nejčastější street food, na který lze na Mauriciu narazit. Dholl puri je vylepšenou variantou této placky, do receptury se přidává ještě vařený žlutý hrách. Samotný postup přípravy placky je zajímavý a doporučuji jej shlédnout na názorném videu v angličtině (recept na dholl puri obsahuje video také):
Kvůli náročnější přípravě se placky připravují předem. Další postup je ale již stejný jako u placek roti nebo farata – placka se dá naplnit obrovským množstvím různých náplní – ať už se jedná o vegetariánské směsi, nebo o směsi obsahující maso.
Na placky dholl puri snadno narazíte v Port Louis, na místní tržnici budou zcela jistě. Ve Flic en Flac jsem žádného prodejce dholl puri neviděl.
Dholl puri často prodávají miniaturní stánky na ulici, jedná se o jedno z cenově nejdostupnějších jídel s velmi krátkou dobou přípravy. Placka je totiž hotová, jen se potře vybranou směsí, případně se přidá chilli omáčka a během 20 sekund je jídlo připravené.
Přestože je příprava placky dholl puri náročnější než příprava placky farata, v Port Louis narazíte na ulici na stánky, které placku plněnou vegetariánskou směsí nabízejí již od 15 MUR (tj. cca 8 Kč). Protože je příprava placky rychlá a množství zájemců velké, je možné si všimnout šikovného rozdělení rolí – na fotografii muž v šedém tričku jen přijímá objednávky a platby, muž v žlutém tričku pak plní placky dholl puri vybranou směsí. Tempo měli neuvěřitelné.
Pokud vám chutnají plněné placky roti, určitě vyzkoušejte i dholl puri.
Dobrou chuť!