Dolma („tolma“) jsou závitky z vinných listů plněných masovou směsí. Toto jídlo je velmi oblíbené na celém Kavkaze, Blízkém východě a ve Středomoří. Název údajně pochází z tureckého slova „dolmak“, což znamená „naplnit“. Arméni však mají své vysvětlení. V jazyce starověkého království Urartu (kdysi Arménie) prý slovo „doli“ znamenalo „hroznový list“.

Ať je původ tohoto receptu jakýkoliv, jedná se o mimořádně chutné jídlo. V klasické receptuře se listy hroznového vína (nebo zelí) obvykle blanšírují ve vroucí vodě, aby byly poddajné. Připraví se směs mletého masa, rýže, cibule a koření. Náplň se položí na každý list, který se sroluje tak, aby byla náplň zcela uzavřená. Závitky se vloží do hrnce a často se proloží plátky rajčat nebo citronu. Zalijí se tekutinou (směs vody, olivového oleje a citronové šťávy) a dusí se, dokud se náplň neuvaří a listy nezměknou. Dolma se podává s arménským jogurtem „matsun“, v kterém je rozmíchaný česnek.

Varianty pokrmu dolma
- Letní dolma – masová směs se plní do vydlabaných syrových paprik, rajčat nebo cuket.
- Pasuts dolma – vegetariánská varianta, závitky se vytváří ze zelných listů naplněných směsí z červených fazolí, cizrny, čočky a bulguru. Jedná se o tradiční arménské jídlo na Nový rok.
Arménský Dolma festival Uduli
Dolma je v Arménii tak populární, že má i svůj vlastní festival s názvem Uduli. Ten se pravidelně koná v městě Armavir. První ročník proběhl v roce 2011. Na festival se vypraví kuchaři z celé Arménie a připravují svou variantu dolmy. Návštěvníci festivalu pak ochutnávají, sledují folklórní vystoupení nebo poslouchají místní písně.

Dobře připravená dolma patří mezi jedno z nejchutnějších jídel arménské kuchyně. Já dolmu z hovězí svíčkové ochutnal v jerevanské restauraci Lavash. Jedna porce vyšla na 2 800 AMD, tj. cca 170 Kč a jednalo se o naprosto dokonalé jídlo.
Dobrou chuť!
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: