Manti je druh plněného knedlíčku, který je oblíbený v zemích střední Asie, Blízkého východu a východní Evropy. Má různé varianty v závislosti na regionu, ale základní koncept zůstává vždy stejný: obal z těsta je naplněný směsí masa, koření a někdy i zeleniny a je mimořádně chutný.
Manti se může vařit, dusit nebo péct. Právě pečení je typický způsob přípravy pro arménskou kuchyni. V Arménii je možné narazit jak na samotně podávané knedlíčky, tak na knedlíčky podávané s jogurtem v čirém vývaru. Takové jídlo se pak nazývá „mantapour“. Právě mantapour jsem si v Arménii zamiloval. Kombinace křupavých knedlíčků, vývaru a mírně nakyslého jogurtu je dokonalá.

Příprava manti není složitá, ale je pracná. Těsto na manti se tence rozválí a nakrájí na čtverce nebo kolečka. Náplň se umístí do středu a těsto se přeloží tak, aby vznikla kapsa. Tvar může být různý, některé manti vypadají jako malé lodičky, jiné připomínají měšce, jiné jsou dokonale uzavřené.

Nejlepší manti v Jerevanu
Knedlíčky manti jsem si dával vždy, když to bylo možné. Jedny z nejlepších dělají podle mne v jerevanské restauraci Anteb. Do zlatova upečená porce knedlíčků v silném kuřecím vývaru, doplněná arménským jogurtem matsun a kořením sumac (škumpa) zde vyšla na 2 400 AMD, tj. cca 150 Kč.
Manti je výborné jídlo a jeho arménskou pečenou variantu rozhodně doporučuji ochutnat.
Dobrou chuť!
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: