Manti aneb plněné knedlíčky


Manti je druh plněného knedlíčku, který je oblíbený v zemích střední Asie, Blízkého východu a východní Evropy. Má různé varianty v závislosti na regionu, ale základní koncept zůstává vždy stejný: obal z těsta je naplněný směsí masa, koření a někdy i zeleniny a je mimořádně chutný.

Manti se může vařit, dusit nebo péct. Právě pečení je typický způsob přípravy pro arménskou kuchyni. V Arménii je možné narazit jak na samotně podávané knedlíčky, tak na knedlíčky podávané s jogurtem v čirém vývaru. Takové jídlo se pak nazývá „mantapour“. Právě mantapour jsem si v Arménii zamiloval. Kombinace křupavých knedlíčků, vývaru a mírně nakyslého jogurtu je dokonalá.

Plněné knedlíčky manti v polévce
Plněné knedlíčky manti v polévce

Příprava manti není složitá, ale je pracná. Těsto na manti se tence rozválí a nakrájí na čtverce nebo kolečka. Náplň se umístí do středu a těsto se přeloží tak, aby vznikla kapsa. Tvar může být různý, některé manti vypadají jako malé lodičky, jiné připomínají měšce, jiné jsou dokonale uzavřené.

Detail knedlíčků manti
Detail knedlíčků manti

Nejlepší manti v Jerevanu

Knedlíčky manti jsem si dával vždy, když to bylo možné. Jedny z nejlepších dělají podle mne v jerevanské restauraci Anteb. Do zlatova upečená porce knedlíčků v silném kuřecím vývaru, doplněná arménským jogurtem matsun a kořením sumac (škumpa) zde vyšla na 2 400 AMD, tj. cca 150 Kč.

Manti je výborné jídlo a jeho arménskou pečenou variantu rozhodně doporučuji ochutnat.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: