Arménská brandy, zejména značka Ararat, zaujímá ve světě lihovin zvláštní místo. Je známá svou bohatou, komplexní chutí, která může obsahovat tóny sušeného ovoce, vanilky a koření. Ararat vyrábí společnost Yerevan Brandy Company, která byla založena v roce 1887. Značka je pojmenována podle biblické hory Ararat, která je symbolem Arménie, i když se v současnosti nachází v Turecku. Hora je hluboce zakořeněna v arménské kultuře a historii a slouží jako silný symbol značky.

Pálenka se vyrábí především z původních arménských odrůd hroznů, jako jsou Voskehat a Garan Dmak. Hrozny se nechají zkvasit a poté se destilují. Proces destilace je klíčový pro dosažení požadovaného obsahu alkoholu a chuťového profilu. Destilát následně dlouho zraje v dubových sudech. Proces zrání může v závislosti na konkrétním produktu trvat tři roky až několik desetiletí. Před lahvováním se brandy většinou míchá z různých sudů, aby vytvořil požadovaný chuťový profil.

Ararat obdržel řadu mezinárodních ocenění a vyváží se do mnoha zemí. Mezinárodní proslulost si získal, když se jeho fanouškem údajně stal Winston Churchill. Během Jaltské konference v roce 1945 totiž seznámil Josif Stalin Churchilla s arménskou brandy. Churchilla tato pálenka zaujala natolik, že údajně zařídil, aby se do Velké Británie pravidelně posílaly její zásilky. Pálenka se tak stala nejen nápojem, ale i diplomatickým nástrojem, který překlenul rozdíly mezi různými politickými ideologiemi.

Je Ararat koňak nebo brandy?
Arménská brandy je často označována jako „koňak Kavkazu„. Koňak je sice označení brandy výhradně spojené s oblastí Cognac ve Francii, ale arménská brandy si tuto přezdívku vysloužila díky své vysoké kvalitě a podobným výrobním postupům. Obě se dvakrát destilují a zrají v dubových sudech, ale arménská brandy se odlišuje jinými odrůdami hroznů a samozřejmě terroirem. Proto ani na otázku, zda je koňak lepší než brandy nebo je to naopak, nelze jednoduše odpovědět.
Zjednodušeně lze říci, že každý koňak je brandy, ale jen brandy z francouzského Cognacu je koňak. V Arménii se přesto snaží, aby jejich brandy získala výjimku a mohla se oficiálně označovat jako koňak. Neoficiálně tak říkají této pálence všichni Arméni již od nepaměti.

Muzeum brandy Ararat v Jerevanu
Skvělou možností, jak arménskou brandy Ararat poznat blíze, je stejnojmenné muzeum v Jerevanu. Velmi kvalitně připravená prohlídka poskytne dostatek informací k ke kultovnímu arménskému alkoholu. Muzeum se nachází v atraktivní budově společnosti Yerevan Brandy Company a je nepřehlédnutelnou pamětihodností u východní brány města.

Možnosti prohlídky muzea Ararat s degustací brandy
- Základní prohlídka stojí 4 500 AMD (cca 270 Kč), degustovat budete brandy Ararat „***“ a 7 let starou „Ani“.
- Pokud zvolíte pokročilou variantu za 10 000 AMD (cca 600 Kč), po prohlídce budete degustovat tři druhy brandy Ararat – 10 let starou“Akhtamar“, 15 let starou „Vaspurakan“ a 20 let starou „Nairi“.
- Zvolit ale můžete degustaci ochucených brandy za 7 500 AMD (cca 450 Kč), po prohlídce budete degustovat tři druhy – 7 let starou neochucenou „Ani“, meruňkovou a kávovou brandy.
- V nabídce je za 12 000 AMD (cca 720 Kč) i porovnání tří různých desetiletých druhů brandy – „Akhtamar“, “Armenia“ a “Dvin“.
Všechny druhy zahrnují identickou prohlídku, liší se jen typem degustace v závěru. Já si zvolil pokročilou variantu degustace stejně tak jako většina účastníků v mé skupině. Byl jsem velmi spokojen.

Muzeum je zcela nové, špičkově zrenovované a je poznat, že palírna patří od roku 1999 západní společnosti Pernot Ricard.

Při prohlídce od začátku až do konce projdete celý proces výroby brandy Ararat a seznámíte se s všemi detaily.

Některé informace jsou velmi zajímavé, například to, jak úroveň vypálení sudu ohněm ovlivní výslednou barvu brandy.


Absolvoval jsem hodně prohlídek firem produkujících víno, přesto mne tato ukázka toho, jak velká část rostliny vinné révy je pod zemí, uchvátila.

V muzeu najdete i sud brandy, kterou zde naplnili a archivovali po začátku konfliktu v Náhorním Karabachu. Brandy ze sudu otevřou teprve v okamžiku, kdy konflikt skončí. A jak průvodkyně dodala: „Všechnu brandy, co zde mají, by chtěli otevřít co nejpozději, aby byla co nejkvalitnější. Jen tento jediný sud by chtěli otevřít již teď.“

Součástí výstavy je i kolekce archivních lahví brandy Ararat i původním obsahem. Pokud ovládáte azbuku, zcela jistě rozpoznáte slovo „koňak“.


Samotná prohlídka poté končí degustací. Ta se může lišit podle toho, jaký typ jste si k ochutnání vybrali. Všechny skleničky jsou názorně označené, takže jasně víte, jakou brandy právě pijete.

Komentovaná prohlídka muzea je možná v arménštině, ruštině, angličtině, francouzštině a němčině. Je možné se objednat online předem, volná kapacita by však měla být dostupná i přímo na místě. Prohlídky probíhají velmi často, vždy v jednom zvoleném jazyce. V muzeu je i podniková prodejna s kompletním sortimentem palírny. Muzeum brandy Ararat v Jerevanu rozhodně za návštěvu stojí.
Na zdraví a užijte si prohlídku!
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: