Tjvjik je arménské jídlo, jehož hlavní složkou jsou osmažená játra a cibule. Na oleji se nejprve smaží nakrájená nebo nasekaná cibule, dokud nezkaramelizuje. Poté se přidají hovězí nebo kuřecí játra nakrájená na malé kousky, směs se ochutí solí a pepřem a vše je hotovo. Dnes je velmi časté i přidání rajčat (nastrouhaných nebo pasírovaných) nebo různých čerstvých bylinek.
Když se játra a cibule spolu smaží, vydávají podle Arménů zvuk „tzh-vzh“. Proto se jídlo nazývá „tjvjik“ (často označováno také jako „tzhvzhik“).

Jedná se o jednoduché jídlo s levnými ingrediencemi, které však jsou mimořádně chutné. Já miluji játra a tuto jejich úpravu zbožňuji, tjvjik dokonce považuji za jedno z nejchutnějších jídel, jaká jsem v Arménii ochutnal. Stejně jako u jiných receptů využívajících játra, je důležité je připravit tak, aby nebyla tvrdá, ale stále křehká.
V Arménii je toto jídlo tak populární, že v šedesátých letech vznikl i krátký komediální film, kde toto jídlo má své důležité místo:
Já jsem měl možnost ochutnat tjvjik v jerevanské restauraci Tavern Yerevan Riverside, varianta s hovězími játry, cibulí a pasírovanými rajčaty vyšla na 2 200 AMD, tj. cca 130 Kč. Z jídla jsem byl unešen. Pro mne dokonale jemná chuť, perfektně připravená křehká játra, zajímavá kombinace s rajčatovou omáčkou.
Dobrou chuť!
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: