Kafteji (كفتاجي, také keftaji) je populární tuniské jídlo sestávající z různých smažených a nakrájených druhů zeleniny, které se smíchají s vejci. Díky své univerzálnosti se kafteji podává jako příloha k masitým pokrmům, ale také jako samostatné vegetariánské jídlo nebo jako náplň do sendvičů.
Kafteji představuje významnou součást tuniské kuchyně, odráží lásku Tunisanů k výrazným a pikantním chutím. Ano, velké množství tuniské pálivé pasty harissa v kafteji nechybí! 😁

Název “kafteji” pochází z arabštiny, kde znamená “nakrájený” nebo “nadrobno nasekaný”, což přesně vystihuje způsob přípravy tohoto pokrmu.
Základem kafteji jsou různé druhy zeleniny a přestože se v různých zdrojích uvádí časté použití brambor, rajčat nebo jiné zeleniny, já vždy viděl přípravu kafteji jen ze zelených paprik. Zelenina se usmaží v olivovém oleji a velmi nadrobno naseká speciálními noži (háky). Nedílnou součástí kafteji jsou vejce, pro dochucení se používá harissa, římský kmín a petrželka.


Tunisané pálivé jídlo milují a z kafteji se tak postupem času stalo jedno z tuniských národních jídel. Kafteji je gastronomickou stálicí na rodinných setkáních, oslavách i při každodenním stolování.

Kafteji se obvykle podává s místním chlebem khobz, který se používá k nabírání. Často se podává jako příloha ke grilovanému masu, ale i samostatně. V Tunisku je dokonce populární i sendvič s kafteji. Já měl většinou kafteji jako doplněk k větším jídlům, samostatná porce kafteji včetně velkých hranolek a chleba mne vyšla v Kairouanu na 5 TND (40 Kč).

Kafteji dokáže být hodně pálivé a musíte se k němu projíst. Pokud mu ale dáte šanci, zamilujete se do něj.
Dobrou chuť!
🇹🇳 Chcete si užít pravou chuť Tuniska? Přihlaste se k mému newsletteru a já vám zdarma pošlu vše, co potřebujete vědět, abyste mohli v Tunisku objevit a vychutnat si autentické místní speciality.