Sněhurka (Sněženka): jogurtový salát


Mezi tradiční bulharské saláty patří i Sněhurka (někdy také nazývaný Sněženka nebo Snow White). Základem tohoto receptu je jogurt, z kterého necháte odkapat co nejvíce tekutiny, čerstvá okurka (v zimě se může použít nakládaná) nakrájená na malé kostičky, česnek, sůl, olivový olej a kopr. Na ozdobu se používají drcená jádra vlašských ořechů. Salát se velmi podobá řeckému salátu tzatziki nebo tureckému salátu cacık.

Jogurtový salát Sněhurka (Sněženka)
Jogurtový salát Sněhurka (Sněženka)

Salát je zejména v létě velmi osvěžující, často se v rámci bulharské kuchyně jí jako předkrm. Já jsem si jej dal v mé oblíbené restauraci Staria Chinar ve Varně. Jedna porce salátu bohatě zasypaná vlašskými ořechy i s opečenou bagetou vyšla na 7,9 BGN, tj. cca 90 Kč.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: