Kolompeh (کلمپه) je tradiční íránská sladkost pocházející z provincie Kermán na jihovýchodě Íránu, kde jsou snadno dostupné datle. Tato oblíbená pochoutka patří mezi typické regionální speciality, které se postupně rozšířily i do dalších částí Íránu.
Kolompeh je křehká sušenka s náplní z datlí, která se často podává k čaji nebo kávě.

Typický kolompeh má kruhový, plochý a mírně zaoblený tvar. Základem těsta je pšeničná mouka, máslo nebo rostlinný tuk a někdy také mléko či jogurt. Těsto bývá lehce oslazené a může obsahovat koření, například kardamom nebo skořici, obarvuje se šafránem. Náplní sušenky je jemná datlová pasta. Ta se může obohatit o nasekané ořechy.
Před pečením se kolompeh zdobí speciálním razítkem, které vytváří dekorativní vzory na povrchu. Razítko kolompeh nejen ozdobí, ale také pomůže lépe rozprostřít náplň uvnitř pečiva.

Já jsem měl možnost kolompeh ochutnat na malém místním trhu v historickém městě Jazd. Jedná se o poměrně “suchou” a drolivou sušenku, velmi vzdáleně podobnou lineckým rohlíčkům.
Dobrou chuť!