Kolompeh: tradiční íránská sušenka plněná datlemi

Kolompeh (کلمپه) je tradiční íránská sladkost pocházející z provincie Kermán na jihovýchodě Íránu, kde jsou snadno dostupné datle. Tato oblíbená pochoutka patří mezi typické regionální speciality, které se postupně rozšířily i do dalších částí Íránu.

Kolompeh je křehká sušenka s náplní z datlí, která se často podává k čaji nebo kávě.

Kolompeh: tradiční íránská sušenka plněná datlemi. Na pozadí jedna z mnoha větrných věží typických pro Jazd.
Kolompeh: tradiční íránská sušenka plněná datlemi. Na pozadí jedna z mnoha větrných věží typických pro Jazd.

Typický kolompeh má kruhový, plochý a mírně zaoblený tvar. Základem těsta je pšeničná mouka, máslo nebo rostlinný tuk a někdy také mléko či jogurt. Těsto bývá lehce oslazené a může obsahovat koření, například kardamom nebo skořici, obarvuje se šafránem. Náplní sušenky je jemná datlová pasta. Ta se může obohatit o nasekané ořechy.

Před pečením se kolompeh zdobí speciálním razítkem, které vytváří dekorativní vzory na povrchu. Razítko kolompeh nejen ozdobí, ale také pomůže lépe rozprostřít náplň uvnitř pečiva.

Kolompeh: tradiční íránská sušenka plněná datlemi.
Kolompeh: tradiční íránská sušenka plněná datlemi.

Já jsem měl možnost kolompeh ochutnat na malém místním trhu v historickém městě Jazd. Jedná se o poměrně “suchou” a drolivou sušenku, velmi vzdáleně podobnou lineckým rohlíčkům.

Dobrou chuť!