Halva zard: íránská sladká šafránová kaše

Halva zard (حلوا زرد) je íránská sladká šafránová kaše. Jedná se o tradiční dezert typický zejména pro město Šíráz a okolní region provincie Fárs v jižním Íránu. Název “halva zard” v překladu znamená “žlutá halva”, což odkazuje k její výrazné zlatavě žluté barvě. Tato barva vzniká díky použití šafránu, který je hlavní charakteristickou surovinou.

Halva zard se připravuje z rýžové mouky, cukru, růžové vody, vody a šafránu. Šafrán dodává dezertu nejen charakteristickou barvu, ale také intenzivní aroma a jemnou chuť. Konzistence halva zard připomíná hustý pudink nebo kaši, je hladká a krémová. Při podávání se obvykle bohatě zdobí sekanými pistáciemi, mandlemi, případně skořicí.

Halva zard se tradičně podává teplá či vlažná, i když v íránských domácnostech a restauracích ji lze konzumovat také studenou.

Halva zard: íránská sladká šafránová kaše.
Halva zard: íránská sladká šafránová kaše.

Halva zard je úzce spojena s městem Šíráz, které je proslulé svou gastronomickou kulturou a používáním lokálních surovin, jako je šafrán a růžová voda. V Šírázu se tato sladkost tradičně připravuje při zvláštních příležitostech, náboženských obřadech, svátcích či během měsíce ramadánu.

Rozdíly mezi halva zard a klasickou halvou

V porovnání s klasickou halvou, která je rozšířena v mnoha zemích Blízkého východu, Střední Asie či Balkánu, se halva zard v mnoha ohledech výrazně liší:

  • Klasická halva se často připravuje ze sezamové pasty (tahini), krupice, mouky nebo různých druhů ořechů. Naopak halva zard se vyrábí primárně z rýžové mouky a neobsahuje sezam.
  • Klasická halva bývá pevná, drobivá a hutná. Halva zard má krémovější, kašovitou konzistenci podobnou hustému pudinku.
  • Zatímco klasická halva bývá většinou světle hnědá či béžová, halva zard má sytě žlutou barvu díky šafránu a specifické aroma díky růžové vodě.
  • Klasická halva se zpravidla krájí na tužší kostky či plátky, halva zard se podává v miskách nebo pohárech, často zdobená oříšky a skořicí.

Já jsem měl možnost ochutnat halvu zard v jednom skvělém isfahánském rozvozovém bistru specializovaném na kuchyni Šírázu (viz. Kam na jídlo v Isfahánu). Byla ještě teplá chuťově dokonalá, jemná a krémová, výrazně provoněná šafránem a růžovou vodou. Velkorysé posypání čerstvými pistáciemi, mandlemi a vlašskými ořechy dodalo dezertu příjemnou křupavost.

Dobrou chuť!