Moc rád navštěvuji místní trhy. Proto když jsme v pivním baru Le Père Peinard, kde jsme si dali drink na uvítanou po půlnočním příletu, dostali od barmana tip na nedělní trhy Sain-Aubin, volba byla jasná. Barman trhy prezentoval jako místo plné místního jídla a pouličních umělců. A my tak na trhy v neděli ráno, před plánovaným výletem na hrad Carcassone, vyrazili hladoví a plní očekávání.
A přijít na trhy s prázdným žaludkem se ukázalo jako správné rozhodnutí. Stánky místních prodejců přetékaly nabídkou čerstvě upečeného pečiva, uzenin, různých marmelád, sýrů a dalších delikates.
Prodejci jsou milí, ochutnáte spoustu vzorků. Stánky s jídlem doplňují i stánky s řezanými květinami, okrasnými rostlinami, najde se i několik málo stánků s vybavením do domácnosti.
U okrasných rostlin však nečekejte klasickou květináčovou nabídku, sortiment je skutečně krásný a oku lahodící.
Prodejci sladkého kořeněného chleba nešlo odolat. Pain d’épices je pečivo z žitné mouky, slazené výhradně medem s množstvím koření. Pro obzvláštnění je možné přidat čokoládu, fíky, pomerančovou kůru nebo jiné pochutiny.
Já si vybral sladký chléb s mojí oblíbenou pomerančovou kůrou. Med byl v chuti krásně cítit, přitom chléb nebyl sladký až moc, koření bylo správně zvolené a kombinace s pomerančovou kůrou skvělá. Chléb se prodává na váhu a prodejci vám ukrojí klidně i tenký plátek, určitě vyzkoušejte více druhů. Kilogram vyjde přibližně na 15 Eur.
Z trhů hladoví odcházet rozhodně nebudete. Ať už si vyberete grilované kuře, francouzskou bramborovou kaši aligot, palačinky na slano nebo na sladko, určitě budete spokojení.
Hezké nákupy!