Plăcintă je druh rumunského smaženého pečiva, které se plní různými sladkými nebo slanými náplněmi. Nejčastěji jde narazit na sýrovou, bramborovou nebo jablečnou náplň.
Slovo „plăcintă“ pochází z latinského slova „placenta“, což znamená koláč, případně z řeckého slova „plakount“ – plochý dort. Tento recept má svůj původ už v starověkém Římě, datuje se do dob, kdy Rumunsko bylo součástí Římské říše. Já bych tento pokrm koláčem nenazval, spíše bych jej označil za plněnou placku. Jídlo se může smažit na pánvi, při vyšší vrstvě náplně je ale častější příprava v troubě.
Kromě výše uvedených tří náplní jde narazit i na placku plněnou ricottou s koprem, špenátem se sýrem nebo čokoládou. Jedna z verzí pokrmu plněná sýrem, smetanou a tvarohem s názvem plăcintă dobrogeană se dokonce pyšní chráněným označením původu.
V malém městečku Oradea jsem narazil na podnik, který se specializoval jen na tento pokrm. V místnosti dostupné přímo z ulice jedna paní smažila tuto rumunskou lahůdku. Plăcintă plněná bramborami zde vyšla na 2,5 RON, tj. cca 13 Kč. Stejně stála i zelná varianta a varianta plněná sýrem a koprem. Já si vychutnal placku navíc potřenou smetanou. Byla skvělá!