Plăcintă je druh rumunského pečeného nebo smaženého pečiva, které se plní různými sladkými nebo slanými náplněmi. Nejčastěji jde narazit na sýrovou, bramborovou nebo jablečnou náplň.

Slovo „plăcintă“ pochází z latinského slova „placenta“, což znamená koláč, případně z řeckého slova „plakount“ – plochý dort. Tento recept má svůj původ už v starověkém Římě, datuje se do dob, kdy Rumunsko bylo součástí Římské říše. Jídlo se může smažit na pánvi, při vyšší vrstvě náplně je ale častější příprava v troubě.

Kromě výše uvedených tří náplní jde narazit i na placku plněnou ricottou s koprem, špenátem se sýrem nebo čokoládou. Jedna z verzí pokrmu plněná sýrem, smetanou a tvarohem s názvem plăcintă dobrogeană se dokonce pyšní chráněným označením původu.

V malém městečku Oradea jsem narazil na podnik, který se specializoval jen na tento pokrm. V místnosti dostupné přímo z ulice jedna paní smažila tuto rumunskou sladkost. Plăcintă plněná bramborami zde vyšla na 2,5 RON, tj. cca 13 Kč. Stejně stála i zelná varianta a varianta plněná sýrem a koprem. Já si vychutnal placku navíc potřenou smetanou. Byla skvělá!