Pstruh z jezera Sevan

Arménské jezero Sevan je jedno z největších sladkovodních jezer na světě a druhé nejvýše položené jezero (cca 1 900 m.n.m., prvním v pořadí je jezero Titicaca v Jižní Americe). Je významným zdrojem sladké vody pro Arménii a je také proslulé svými jedinečnými druhy ryb, především sevanským pstruhem („salmo ischchan“). Ten patří do čeledi lososovitých, kam patří také losos a další druhy pstruhů. Druh je v jezeře endemický, což znamená, že se nevyskytuje nikde jinde na světě.

Sevanský pstruh je známý svým charakteristickým vzhledem, který zahrnuje stříbřité tělo s mírně hrbatým hřbetem. Dospělé ryby mohou dorůstat délky až 50 – 60 cm a vážit až 6 kg. Místní pstruh má několik poddruhů, z nichž každý je přizpůsoben jiným ekologickým nikám ve velkém jezeře. Sevanský pstruh hraje v ekosystému jezera zásadní roli. Je to vrcholový predátor, který pomáhá regulovat populace menších ryb a dalších vodních organismů, čímž udržuje vyvážený ekosystém.

Pstruh z jezera Sevan připravený v páře
Pstruh z jezera Sevan připravený v páře

V průběhu let sevanský pstruh byl a stále je významnou součástí arménské kuchyně. Často se podává připravovaný na páře, grilovaný nebo uzený. A právě připraveného na páře jsem ho ochutnal i já v jedné z restaurací okolo jezera. Jeho maso je velmi jemné a chutné, takže stačí přidat jen několik bylinek, zakápnout citrónem a dokonalé jídlo je hotovo.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: