Arménie má bohatou historii výroby piva, která sahá až do starověku. Už řecký historik a válečník Xenofón se v roce 201 před Kristem zmínil, že v Arménii ochutnal pivo a napsal o způsobech jeho výroby. Arménská piva často využívají místní obiloviny a někdy i ovoce a bylinky, které jim dodávají jedinečný chuťový profil. Klíčovým faktorem je ale neuvěřitelná čistota arménské vody. Ta je často uváděna jako důvod jedinečné chuti piva. Pivo se v Arménii obvykle pije při společenských setkáních, rodinných událostech a oslavách. Ve srovnání s vínem nebo pálenkou je ale méně oblíbené.

Arménské značky piva
- Pivovar Gyumri: pivo Gyumri (vlajková loď), Ararat a Aleksandrapol.
- Pivovar Kotayk: pivo Kotayk (vlajková loď), Erebuni a Urartu.
- Pivovar Sevan: pivo Kellers.
- Pivovar Hayasy: pivo Hayasy.
- Pivovar Dilijan: pivo Dilijan.

Já jsem měl příležitost v Arménii ochutnat jen dvě piva, obě ze stejného pivovaru. Jak pivo Gyumri, tak pivo Ararat mi přišly skvěle pitelné. Restaurace mají velmi často pivo jen v lahvích. Jedna třetinka piva Gyumri stála v oblíbené jerevanské restauraci Anteb 600 AMD (tj. cca 36 Kč), třetinka piva Ararat pak stála v restauraci Lavash 1 000 AMD (tj. cca 60 Kč). V obchodech jsou pak ceny přibližně poloviční. Oblíbené jsou i piva v PET lahvích, ve větších supermarketech pak dokonce naleznete stáčírny, kde si můžete sami pivo načepovat do PET láhve.
Na zdraví a pijte s rozmyslem!