Restaurace El Camino Tapas, Praha


Pražská restaurace El Camino Tapas nabízí španělskou kuchyni ve formě tapas, což je španělské označení pro malé porce různých druhů jídel. Tapas může být teplé nebo studené, může zahrnovat  vše od oliv a sýrů po ryby, mořské plody, maso a zeleninu. Tapas je také sociální záležitost – mnoho lidí chodí na „tapeo“, což je tradice navštěvování různých barů a zkoušení rozmanitých druhů tapas.

V případě naší návštěvy ale změna podniku nebyla v plánu, celý večer jsme strávili jen zde. Ochutnali jsme přitom velkou část menu.

Jako první na náš stůl přistálo studené tapas „Chléb, rajčata, olivový olej“ za 85 Kč (bez fotografie). Strouhaná rajčata byla natolik skvěle ochucená, že jsem se zeptal i na recept. Ten je údajně jednoduchý – rajče se nastrouhá a nechá v cedníku odkapat. Stejný objem vody, která odkape, se nahradí olejem a přidá se česnek dle chuti. Neuvěřitelně jednoduché a přitom skvělé.

Iberský krk, brambory revolcanas, omáčka ze sofrita
Iberský krk, brambory revolcanas, omáčka ze sofrita

Jako další z předkrmů se servíroval „Iberský krk, brambory revolcanas, omáčka ze sofrita“ za 335 Kč. Revolcanas jsou vařené a poté rozmačkané brambory. Do hladkého pyré se následně přidá specifický druh španělské papriky. Sofrito je na olivovém oleji pomalu připravovaná směs cibule, česneku a rajčat.

Houby, lanýž, jamón jus, vajíčko 63° C
Houby, lanýž, jamón jus, vajíčko 63° C

Dalším chodem byly „Houby, lanýž, jamón jus, vajíčko 63° C“ za 295 Kč. Absolutní delikatesa, kterou jsem v nadneseném slova smyslu nazval „houbovou smaženicí naopak“. Vynikající jídlo, které bych si moc rád dal znovu.

Grilovaný sendvič z býčí oháňky s hřebíčkovou granitou
Grilovaný sendvič z býčí oháňky s hřebíčkovou granitou

Z masových tapas jsme ochutnali grilovaný sendvič z býčí oháňky s hřebíčkovou granitou za 270 Kč. Skvělá kombinace chutí. Z ryb jsme vyzkoušeli pokrm s názvem „Mořský ďas, romanesco, prach“ za 360 Kč (bez fotografie).

Divoká kachna, escabeche, řepa, ostružiny
Divoká kachna, escabeche, řepa, ostružiny

„Divoká kachna, escabeche, řepa, ostružiny“ za  570 Kč. Escabeche je technika vaření, při které se potraviny, často ryby nebo drůžeží maso, nejprve osmaží a poté marinují v kyselé omáčce. Tato omáčka zpravidla obsahuje ocet, bílé víno nebo citronovou šťávu, cibuli, česnek a různé bylinky a koření. Zajímavý pokrm, který byl na mne až příliš „zemitý“.

Kaštan, ořech, čokoláda
Kaštan, ořech, čokoláda

Z dezertů jsme vyzkoušeli „Kaštan, ořech, čokoláda“ za 170 Kč.

Torrijas, džem z černých oliv, zmrzlina z olivového oleje, mandle
Torrijas, džem z černých oliv, zmrzlina z olivového oleje, mandle

A také dezert s názvem „Torrijas, džem z černých oliv, zmrzlina z olivového oleje, mandle“ za 180 Kč. Torrijas je španělský dezert, jehož hlavní komponentou je toast nebo chléb, který se namáčí ve směsi mléka a cukru, někdy se používá také víno. Po nasáknutí se chléb smaží do zlatova. Vynikající kombinace s chutí oliv a mandlí.

Restauraci El Camino Tapas vytvořil David Böhm, který několik let vlastnil a vedl úspěšnou španělskou restauraci Medité v Mariánských Lázních. Restaurace Medité získala za dobu své existence mnoho významných gastronomických ocenění. Rostoucí zájem o tapas jej pak vedl k otevření restaurace El Camino v Praze. V době naší návštěvy byl pan Böhm přímo v restauraci a u každého stolu se snažil alespoň na chvíli zastavit nebo mu odprezentovat právě přinesený pokrm.

Restaurace patří mezi oblíbené, pokud zde chcete zkusit netradiční formu španělských tapas, doporučuji rezervaci.

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: