Restaurace U Matěje, Praha: česká kuchyně v podání Jana Punčocháře

Restaurace U Matěje se zaměřuje na moderní i klasickou českou kuchyni. Restauraci provozuje Jan Punčochář, mediálně známý porotce z televizní soutěže MasterChef Česko. Jan Punčochář má zkušenosti z mnoha vyhlášených restaurací, otevřením své vlastní si splnil dlouholetý sen.

Do restaurace jsme vyrazili krátce po uvolnění koronavirových omezení. Hezké počasí nám přálo, stůl jsme měli na zahrádce, zaplněno bylo do posledního místa.

Restaurace U Matěje: dušená hovězí husička s pečenými paprikami, topinka s morkem a konfitovaný česnek.
Restaurace U Matěje: dušená hovězí husička s pečenými paprikami, topinka s morkem a konfitovaný česnek.

Jako předkrm jsme zvolili dušenou hovězí husičku s pečenými paprikami, topinkou s morkem a konfitovaným česnekem za  185 Kč. Hovězí husička je sval na přední pleci, uložený pod vrstvou kližky. Tvarem se podobá vepřové panence, jedná se o velmi jemné maso. Předkrm neměl chybu, velmi dobře ochucený, kousky morku a česneku doslova lákaly k rozetření po topince.

Restaurace U Matěje: telecí pavouček s houbovo-koprovou omáčkou, karlovarský knedlík.
Restaurace U Matěje: telecí pavouček s houbovo-koprovou omáčkou, karlovarský knedlík.

Jako hlavní chod jsme zvolili telecí pavouček s houbovo-koprovou omáčkou a karlovarským knedlíkem za 275 Kč. Telecí pavouček své jméno získal podle mramorování, které připomíná pavoučí síť. Jedná se o kus velmi jemného a šťavnatého masa z pánevní jamky. Pravděpodobně jako mnoho jiných jsem i já koprovou omáčku (a kopr obecně) znovuobjevil až v dospělosti; po předchozím odmítání je nyní jednou z mých nejoblíbenějších ingrediencí. Jídlo bylo zpracováno k dokonalosti, omáčka velmi poctivá, maso křehké, karlovarský knedlík ukázkový. Dobrota.

Restaurace U Matěje: tvarohové buchty, rumová omáčka s rozinkami, vanilková zmrzlina.
Restaurace U Matěje: tvarohové buchty, rumová omáčka s rozinkami, vanilková zmrzlina.

Dezert, tvarohové buchty s rumovou omáčkou, rozinkami a vanilkovou zmrzlinou, si doslova a do písmene zaslouží označení hutný, těžký, nestřídmý, vynikající. Buchty jsou skutečně bohatě zalité rozpuštěným máslem a zasypány cukrem, takže velmi spolehlivě zaručí zasycení i toho nejhladovějšího hosta. Protiklady v označení jsou zde podle mne na místě. Sladká tečka stála 125 Kč.

Venkovní posezení na zahrádce pod stromy bylo velmi příjemné, Plzeň byla dobře natočená, personál příjemný a rychlý. Veškeré jídlo chuťově velmi dobré a nádherně naservírované. Poctivá česká kuchyně ve vynikajícím provedení.

Dobrou chuť!

Více informací o restauraci U Matěje získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

🇨🇿 Řízek s bramborovým salátem je klasika, ale co třeba pad thai? Přihlaste se k mému newsletteru a já vám zdarma pošlu tipy na vynikající pokrmy z Maroka, Kyrgyzstánu a dalších zemí.