Restaurace U Matěje, Praha

Restaurace U Matěje se zaměřuje na moderní i klasickou českou kuchyni. Vyrazili jsme do ní krátce po uvolnění koronavirových omezení. Hezké počasí nám přálo, stůl jsme měli na zahrádce, zaplněno bylo do posledního místa. Restauraci provozuje Jan Punčochář, mediálně známý porotce z televizní soutěže MasterChef Česko. Jan Punčochář má zkušenosti z mnoha vyhlášených restaurací, otevřením své vlastní si splnil dlouholetý sen.

Dušená hovězí husička s pečenými paprikami, topinka s morkem a konfitovaný česnek
Dušená hovězí husička s pečenými paprikami, topinka s morkem a konfitovaný česnek

Jako předkrm jsme zvolili dušenou hovězí husičku s pečenými paprikami, topinkou s morkem a konfitovaným česnekem za  185 Kč. Hovězí husička je sval na přední pleci, uložen pod vrstvou kližky. Tvarem se podobá vepřové panence, jedná se o velmi jemné maso. Předkrm neměl chybu, velmi dobře ochucený, kousky morku a česneku doslova lákaly k rozetření po topince.

Telecí pavouček s houbovo-koprovou omáčkou, karlovarský knedlík
Telecí pavouček s houbovo-koprovou omáčkou, karlovarský knedlík

Telecí pavouček s houbovo-koprovou omáčkou, karlovarský knedlík jako hlavní chod za 275 Kč. Telecí pavouček své jméno získal podle mramorování, které připomíná pavoučí síť. Jedná se o kus velmi jemného a šťavnatého masa z pánevní jamky. Pravděpodobně jako i u jiných jsem koprovou omáčku a kopr znovuobjevil až v dospělosti a po předchozím odmítání se nyní jedná o mou velmi oblíbenou ingredienci. Jídlo bylo zpracování k dokonalosti, omáčka velmi poctivá, maso křehké, karlovarský knedlík ukázkový. Dobrota.

Tvarohové buchty, rumová omáčka s rozinkami, vanilková zmrzlina
Tvarohové buchty, rumová omáčka s rozinkami, vanilková zmrzlina

Tvarohové buchty, rumová omáčka s rozinkami, vanilková zmrzlina jako dezert si doslova a do písmene zaslouží označení jako hutný, těžký, nestřídmý, vynikající. Dezert je skutečně bohatě zalitý rozpuštěným máslem a zasypán cukrem, takže velmi spolehlivě zaručí zasycení i toho nejhladovějšího hosta. Protiklady v označení jsou zde podle mne na místě. Sladká tečka stála 125 Kč.

Venkovní posezení na zahrádce pod stromy bylo velmi příjemné, Plzeň dobře natočená, personál příjemný a rychlý. Veškeré jídlo chuťově velmi dobré a nádherně naservírované. Poctivá česká kuchyně ve vynikajícím provedení.

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: