Při procházkách areálem Pražského hradu a okolí je škoda vynechat ze své návštěvy českou restauraci Kuchyň. Kuchyň patří do restauračního impéria Pavla Karpíška a jeho skupiny Ambiente. Poloha Kuchyně je prestižní, sídlí v Salmovském paláci, jedné z budov Národní galerie. Pražský hrad a Hradčanské náměstí je na dohled, stejně tak je blízko Petřín. Okolí Kuchyně je tak vysoce turisticky exponovaným místem. To svádí k obavě, zda se nejedná o turistickou past, jako tomu tak může být jinde. Jenže … Kuchyň je skvělá.
Přestože restaurace ze skupiny Ambiente považuji spíše za dražší, u Kuchyně tento názor nemám. Ceny naprosto odpovídají výjimečné lokalitě a kvalitě jídel. Do Kuchyně bych bez jakýchkoliv obav vzal své zahraniční hosty, pokud bych jim chtěl představit typickou českou kuchyni dovedenou k dokonalosti. Klasickou, českou, bez moderních výstřelků, přesto dokonalou.
Do Kuchyně jsem se zastavil již několikrát především na půllitr dobře načepované Plzně, případně na něco menšího k doplnění energie po procházce. Naposled to byl hovězí tatarák s topinkami. Tatarák byl skvěle dochucený a přestože už několik let preferuji topinky připravované nasucho, tak tyto i tyto smažené byly velmi chutné.
Při sezení na dlouhé terase u velkých stolů se pak lehce stane, že pohledem zamíříte i k dalším hostům a jejich jídlům. A často nelze odolat další objednávce. Stejně tomu bylo u pečených švestek s tvarohem a perníkem. Jednoduché ingredience, ale maximální sladěnost chutí. Lahůdka.
Při hezkém počasí utíká čas při sezení na zahrádce restaurace velmi rychle. Vítr pofukuje, české jídlo dovedené k dokonalosti a k tomu dobře načepovaná Plzeň. Příjemný personál a rychlá obsluha. Co více si přát?
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: