Riz djerbien: tuniská špenátová rýže

Riz djerbien (رز جربي), někdy také označováno jako rouz jerbi, je tradiční tuniský rýžový pokrm. Je mimořádně populární na ostrově Djerba, podle kterého je pojmenován.

Mezi základní ingredience riz djerbien patří dlouhozrnná rýže, špenát, hrášek, mrkev, brambory, maso (kuřecí, jehněčí nebo hovězí) nebo mořské plody (ryby, krevety, kalamáry), koření (kurkuma, koriandr, černý pepř, sůl a někdy i šafrán), luštěniny (cizrna) a olivový olej.

Riz djerbien: tuniská špenátová rýže.
Riz djerbien: tuniská špenátová rýže.

Příprava riz djerbien je zajímavá tím, že rýže a další ingredience se vaří společně v jedné nádobě. Rýže se nejprve důkladně omyje a namočí, aby se odstranil přebytečný škrob. Zelenina a maso (nebo mořské plody) se nakrájí na drobné kousky, smíchají s rýží, kořením a trochou olivového oleje. Tato směs se poté vloží do speciální nádoby a vaří se v páře přibližně 1,5–2 hodiny. Hotový pokrm se podává horký, často s jogurtem nebo salátem.

Riz djerbien lze jej připravovat s různými druhy masa. Může se použít kuřecí, jehněčí nebo hovězí, častá je také varianta s rybami a mořskými plody. Pro vegetariány existuje také verze pouze se zeleninou a luštěninami. Vaření v páře dává jídlu lehkost a nadýchanost. Kurkuma či šafrán, které se často používají, obarví rýži lákavou zlatavou barvou.

Riz djerbien nemusí nutně být pálivá, což je pro mne po všech těch pikantních tuniských jídlech příjemné. Já toto jídlo ochutnal ve variantě s mořskými plody v jednom malém bistru v Tunisu, společně s polévkou chorba stálo 14 TND (110 Kč).

Dobrou chuť!

🇹🇳 Objevte kouzlo tuniské kuchyně s mým newsletterem! Přihlaste se a získejte zdarma komplexního průvodce, který vám odhalí všechna tajemství tuniských pokrmů a nápojů.