Colivă je rumunský dort, který se připravuje při pohřbech a smutečních obřadech. Jedná se o sladkou směs vařené pšenice a ořechů, která je často ochucená skořicí a vanilkou. Původ dortu colivă lze vysledovat až do starověkého Řecka a Říma, kde se podávala jako symbol znovuzrození a nesmrtelnosti. V Rumunsku je považována za uklidňující a pečující jídlo, které má přinést útěchu pozůstalým.
Colivă se připravuje tak, že se pšenice vaří ve vodě, dokud není měkká, a poté se do směsi přidá cukr (případně med) a mandle nebo vlašské ořechy. V některých receptech se přidává také sušené ovoce, jako jsou rozinky nebo meruňky, které dodají další úroveň sladkosti a chuti.
Jakmile je směs hotová, vytvaruje se do kruhu, případně do tvaru připomínajícího hrob. Celá se zasype moučkovým cukrem nebo strouhaným kokosem a na vrchol se kakaem nakreslí iniciály zemřelého. Na začátku smutečního obřadu se zapálí svíčka, která se obvykle umístí doprostřed colivy.
Po konci smutečního obřadu jsou často u kostelů vidět skupinky lidí, kteří rozdělují jídlo z obřadu pro hosty nebo chudé, toto jídlo by se totiž mělo jíst společně s dalšími. Já jsem měl možnost colivu ochutnat před jedním z mnoha kostelů v Jasy.