Rumunský smuteční dort colivă

Colivă je rumunský dort, který se připravuje při pohřbech a smutečních obřadech, v rumunské kuchyni má zvláštní místo jako symbol vzpomínky na zesnulé. Jedná se o sladkou směs vařené pšenice a ořechů, která je často ochucená skořicí a vanilkou. Původ dortu colivă lze vysledovat až do starověkého Řecka a Říma, kde se podávala jako symbol znovuzrození a nesmrtelnosti. V Rumunsku je považována za uklidňující a pečující jídlo, které má přinést útěchu pozůstalým.

Colivă se připravuje tak, že se pšenice vaří ve vodě, dokud není měkká, a poté se do směsi přidá cukr (případně med) a mandle nebo vlašské ořechy. V některých receptech se přidává také sušené ovoce, jako jsou rozinky nebo meruňky, které dodají další úroveň sladkosti a chuti.

Jakmile je směs hotová, vytvaruje se do kruhu, případně do tvaru připomínajícího hrob. Celá se zasype moučkovým cukrem nebo strouhaným kokosem a na vrchol se kakaem nakreslí iniciály zemřelého. Na začátku smutečního obřadu se zapálí svíčka, která se obvykle umístí doprostřed colivy.

Rumunský smuteční dort colivă
Rumunský smuteční dort colivă

Po konci smutečního obřadu jsou často u kostelů vidět skupinky lidí, kteří rozdělují jídlo z obřadu pro hosty nebo chudé, toto jídlo by se totiž mělo jíst společně s dalšími. Já jsem měl možnost colivu ochutnat před jedním z mnoha kostelů v Jasy.