Simit je tradiční turecké pečivo posypané sezamovými semínky ve tvaru kruhu s dírou uprostřed. Je charakteristické svou křupavou kůrkou a měkkou střídkou.
Simit: tradiční turecké pečivo

Simit je nedílnou součástí turecké kuchyně a kultury, podobně jako bagely v Severní Americe (které ale původně pochází z Polska) nebo preclíky v Německu. Běžně se konzumuje jako snídaně nebo svačina během celého dne.
Původ a historie simitu
Simit je historicky velmi staré pečivo rozšířené již v dobách Osmanské říše. Simit se v oblasti dnešního Turecka pekl již od 16. století. Nejstarší známá písemná zmínka o simitu pochází z roku 1525, kdy je zaznamenán ve sbírkách istanbulské městské správy. Výraz “simit” pochází z arabského slova “samīd”, což znamená jemná mouka.
Obliba simitu rychle rostla zejména v průběhu 17. a 18. století v Istanbulu, kde se prodával na ulicích mobilními prodavači, zvanými “simitçi“, kteří jej nabízeli přímo z velkých košů nebo vozíků. Tradiční prodej simitu pouličními prodavači je v Turecku dosud živý a je považován za kulturní tradici.

Recept a příprava simitu
Tradiční simit se připravuje z jednoduchého těsta, které obsahuje pšeničnou mouku, vodu, droždí, cukr a sůl. Po důkladném prohnětení se těsto nechá kynout a následně se z něj ručně tvarují dlouhé prameny, které se stáčejí do kruhového tvaru.
Specifickou chuť a strukturu simitu dodává proces přípravy těsně před pečením. Vytvarované kruhy těsta se nejprve ponoří do směsi vody a melasy (hroznové nebo méně často fíkové). Díky tomu získá simit svou typickou tmavě zlatavou až hnědou barvu a jemně nasládlou chuť. Poté se povrch bohatě posype sezamovými semínky a peče se v peci. Tradiční simity se původně pekly v kamenných pecích vytápěných dřevem.
Významnost simitu
Simit je v Turecku jednou z nejběžnějších potravin. Typicky se jí k snídani společně s čajem nebo ayranem. Místní často kombinují simit s různými přísadami, jako je sýr, olivy, rajčata nebo máslo.
V Istanbulu a dalších tureckých městech lze simit zakoupit téměř všude, na ulicích, tržištích, trajektech i na autobusových nádražích. Pouliční prodavači simitu a jejich volání “Simit! Taze simit!”(“Simit! Čerstvý simit!”) patří mezi charakteristické zvuky tureckých měst.
Simit představuje cenově dostupné a syté jídlo pro všechny společenské vrstvy. Prodej simitu byl a je důležitým zdrojem příjmů pro mnoho lidí.

Varianty simitu
Základní receptura simitu je po celém Turecku podobná, nicméně existují i jeho varianty. V pekárnách můžete narazit i na Ankara simit nebo na simit tereyağlı, do jehož těsta se před pečením přidává extra máslo.

Kolik stojí simit
Turecko bohužel sužuje vysoká inflace a zdražování se nevyhnulo ani simitu. Při mé zatím poslední návštěvě Turecka šel koupit v městě Konya jeden klasický simit za 13 TRY (8 Kč), jeden Ankara simit vyšel na 15 TRY (9 Kč) a simit tereyağlı stál 18 TRY (11 Kč).
Simit je jedním z nejvýraznějších symbolů turecké kuchyně. Být v Turecku a neochutnat skvěle upečený simit, to nejde.
Tak dobrou chuť!
🇹🇷 Zažijte tureckou vášeň pro jídlo a pití! Přihlaste se k mému newsletteru a já vás zdarma provedu všemi chutěmi a vůněmi této úžasné gastronomické destinace.