Simit: tradiční turecké pečivo

Simit je tradiční turecké pečivo posypané sezamovými semínky ve tvaru kruhu s dírou uprostřed. Je charakteristické svou křupavou kůrkou a měkkou střídkou.

Simit: tradiční turecké pečivo.
Simit: tradiční turecké pečivo.

Simit je nedílnou součástí turecké kuchyně a kultury, podobně jako bagely v Severní Americe (které ale původně pochází z Polska) nebo preclíky v Německu. Běžně se konzumuje jako snídaně nebo svačina během celého dne.

Původ a historie simitu

Simit je historicky velmi staré pečivo rozšířené již v dobách Osmanské říše. Simit se v oblasti dnešního Turecka pekl již od 16. století. Nejstarší známá písemná zmínka o simitu pochází z roku 1525, kdy je zaznamenán ve sbírkách istanbulské městské správy. Výraz “simit” pochází z arabského slova “samīd”, což znamená jemná mouka.

Obliba simitu rychle rostla zejména v průběhu 17. a 18. století v Istanbulu, kde se prodával na ulicích mobilními prodavači, zvanými “simitçi, kteří jej nabízeli přímo z velkých košů nebo vozíků. Tradiční prodej simitu pouličními prodavači je v Turecku dosud živý a je považován za kulturní tradici.

Miniaturní stánek pouličního prodavače simitu v tureckém městě Konya.
Miniaturní stánek pouličního prodavače simitu v tureckém městě Konya.

Recept a příprava  simitu

Tradiční simit se připravuje z jednoduchého těsta, které obsahuje pšeničnou mouku, vodu, droždí, cukr a sůl. Po důkladném prohnětení se těsto nechá kynout a následně se z něj ručně tvarují dlouhé prameny, které se stáčejí do kruhového tvaru.

Specifickou chuť a strukturu simitu dodává proces přípravy těsně před pečením. Vytvarované kruhy těsta se nejprve ponoří do směsi vody a melasy (hroznové nebo méně často fíkové). Díky tomu získá simit svou typickou tmavě zlatavou až hnědou barvu a jemně nasládlou chuť. Poté se povrch bohatě posype sezamovými semínky a peče se v peci. Tradiční simity se původně pekly v kamenných pecích vytápěných dřevem.

Významnost simitu

Simit je v Turecku jednou z nejběžnějších potravin. Typicky se jí k snídani společně s čajem nebo ayranem. Místní často kombinují simit s různými přísadami, jako je sýr, olivy, rajčata nebo máslo.

V Istanbulu a dalších tureckých městech lze simit zakoupit téměř všude, na ulicích, tržištích, trajektech i na autobusových nádražích. Pouliční prodavači simitu a jejich volání “Simit! Taze simit!”(“Simit! Čerstvý simit!”) patří mezi charakteristické zvuky tureckých měst.

Simit představuje cenově dostupné a syté jídlo pro všechny společenské vrstvy. Prodej simitu byl a je důležitým zdrojem příjmů pro mnoho lidí.

Simit se skvěle hodí k čaji, takže jej často najdete i v nabídce tureckých čajoven.
Simit se skvěle hodí k čaji, takže jej často najdete i v nabídce tureckých čajoven.

Varianty simitu

Základní receptura simitu je po celém Turecku podobná, nicméně existují i jeho varianty. V pekárnách můžete narazit i na Ankara simit nebo na simit tereyağlı, do jehož těsta se před pečením přidává extra máslo.

Simit je pravděpodobně nejznámějším tureckým pečivem ve světě.
Simit je pravděpodobně nejznámějším tureckým pečivem ve světě.

Kolik stojí simit

Turecko bohužel sužuje vysoká inflace a zdražování se nevyhnulo ani simitu. Při mé zatím poslední návštěvě Turecka šel koupit v městě Konya jeden klasický simit za 13 TRY (8 Kč), jeden Ankara simit vyšel na 15 TRY (9 Kč) a simit tereyağlı stál 18 TRY (11 Kč).

Simit je jedním z nejvýraznějších symbolů turecké kuchyně. Být v Turecku a neochutnat skvěle upečený simit, to nejde.

Tak dobrou chuť!

🇹🇷 Zažijte tureckou vášeň pro jídlo a pití! Přihlaste se k mému newsletteru a já vás zdarma provedu všemi chutěmi a vůněmi této úžasné gastronomické destinace.