Stigghiola di vitello aneb grilovaná telecí střívka

Stigghiola di vitello aneb grilovaná telecí střívka určitě nejsou jídlem pro každého. Jedná se přitom o typický sicilský street food, v Palermu je na každém trhu několik stánků, které grilovaná střívka připravují.

Stigghiola di vitello aneb grilovaná telecí střívka

Příprava jídla je skutečně jednoduchá a nenáročná. Důkladně očištěná telecí střívka se napíchnou na kovovou jehlu a několik minut se grilují. Nepřidává se žádné koření, nejsou naložena v žádném nálevu. Grilování zabere přibližně 10 minut.

Stigghiola di vitello aneb grilovaná telecí střívka

Telecí střívka jsou poměrně objemná a tlustá, v syrovém stavu jídlo nepůsobí příliš lákavě. Na sicilských trzích je proto možné se častěji setkat i s variantou z mnohem menších a jemnějších grilovaných jehněčích střívek, která vizuálně vypadají jinak a k ochutnání lákají více.

Stigghiola di vitello aneb grilovaná telecí střívka

Po ugrilování se stigghiola di vitello stáhne z kovové jehly a nakrájí  na přibližně centimetr velké kousky. Ty se bohatě zastříknou čerstvě vymačkanou citronovou šťávou a osolí. Kousky telecích střev se jí tradičně rukama, bez přílohy. A jak grilovaná telecí střívka chutnají? Tuk na střívkách velmi vzdáleně po ugrilování připomíná čerstvé škvarky, střívka zůstávají trochu mazlavá a vzdáleně mi chutí připomínala lehce orestovaná játra. Skvělé jídlo na vyléčení kocoviny.

Stánek s grilovanými střívky

Lidem, kteří pokrm stigghiola přípravují, se v italštině říká „stigghiularu“. A právě jeden z palermských stigghiularu na historickém trhu Ballarò mne k ochutnání přesvědčil svým zpíváním a bujarým rozhovorem s několika místními Sicilany. Porce grilovaných telecích střívek vyšla na 8 eur včetně malého piva.

Pokud chcete vyzkoušet něco velmi netradičního, zmohlo vás sicilské víno nebo pivo a chcete se něčím „vyléčit“,  stigghiola di vitello může být ta pravá volba.

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *