Historický trh Ballarò, Palermo

Historický trh Ballarò je dalším z trojice trhů v širším centru Palerma, který rozhodně stojí za návštěvu. V porovnání s trhem Vucciria a del Capo je právě trh Ballarò tím největším. Na ploše několika ulic je zastoupeno široké množství prodejců ovoce, zeleniny, sladkostí a hlavně stánků s pouličním jídlem.

Prodejce ryb na historickém trhu Ballarò

Místní prodejci specifickým způsobem křičí a snaží se prodat své zboží. Jakmile navštívíte libovolný trh v Palermu nebo v Katánii, okamžitě tento zvyk, zvaný abbaniata, poznáte. Prodavači překřikují jeden druhého, snaží se prodat zboží nebo se snaží alespoň na sebe upozornit.

Malé děti si pochutnávají na grilovaných jehněčích střívkách

U jednoho z mnoha stánků ze zeleninou pak jde pozorovat malé děti, jak si pochutnávají na jedné ze sicilských pochoutek – grilovaných jehněčích střívkách zvaných stigghiola.

Vařené chobotnice

U dalšího stánku je hned jasné, že zde můžete zkusit chobotnice. Jsou vařené přímo na trhu ve velkém hrnci a prodejce vám je ochotně nakrájí na malé kousky, které jsou neskutečně křehké.

Nakrájené ovoce

U dalšího stánku si naopak můžete koupit mix nakrájeného ovoce, babička stojící opodál vám nabídne čerstvě vymačkanou šťávu z pomerančů nebo z granátových jablek.

Paní smaží na oleji cizrnové placičky

Opodál stojící paní ve velkém hrnci smaží na oleji cizrnové placičky a zve vás do svého stánku, kde má vystaveno spoustu druhů jídla.

Syrové krevety

Já jsem při návštěvě historického trhu Ballarò neodolal čerstvým syrovým krevetám. Prodejkyně krevety vyloupala přímo přede mnou, zakápla troškou citrónu, olivového oleje a okořenila mně neznámou směsí koření. Syrové krevety byly skvělé, chutnaly mírně sladce. Porce vyšla na 3 Eur.

Čerstvě vylovené ústřice

U toho samého stánku jsem nemohl vynechat ani ústřice čerstvě vylovené z moře.

Otevřená ústřice

Paní ústřici přímo přede mnou otevřela, očistila a zakápla čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Jedna ústřice vyšla také na 3 Eur.

Pečená ovčí ricotta

A svoji snídani jsem završil pečenou ovčí ricottou ze sicilského města Corleone s marmeládou, medem a pistáciemi za 3,50 Eur.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: