Švýcarská čokoláda


Švýcarsko je spojené s tradicí výroby té nejlepší čokolády na světě. Místní čokoláda je poctou vášnivým inovátorům, kteří v 19. století způsobili revoluci ve výrobě této pochoutky.

Ikonické švýcarské značky jako Toblerone, Lindt, Frey, Läderach nebo Sprüngli okouzlují chuťové buňky po celém světě. Každá značka má svůj jedinečný rukopis, všechny však nesou nezaměnitelnou pečeť švýcarské kvality – jsou jemné a chuťově skvěle vyvážené.

Švýcarská mléčná čokoláda Frey s celými lískovými oříšky
Švýcarská mléčná čokoláda Frey s celými lískovými oříšky

Výjimečná kvalita švýcarské čokolády vychází z nekompromisních výrobních standardů. Rozhodujícím faktorem je obsah kakaa, který převyšuje průměr v mnoha jiných zemích. Neoddiskutovatelným faktorem jsou vysoce kvalitní suroviny, od výběru prvotřídních kakaových bobů až po nejčistší mléko. Hrdost na řemeslné zpracování je patrná v každé fázi procesu – pečlivé pražení, přesné míchání a pečlivé konšování, které má vykouzlit dokonalý chuťový profil.

Švýcarská čokoláda s karamelizovanými lískovými oříšky.
Švýcarská čokoláda s karamelizovanými lískovými oříšky.

Místní podnikatelé v minulosti výrazně k tomuto sladkému fenoménu přispěli. Švýcar Daniel Peter, vizionář, v 70. letech 19. století daroval světu chuť první mléčné čokolády. Peterův nápad smíchat sušené mléko dalšího Švýcara Henriho Nestlé s kakaem dal vzniknout směsi, která byla krémovější a jemnější než dosavadní hořká čokoláda, a vytvořil tak zcela nový, neodolatelný druh čokolády.

Švýcarská mléčná čokoláda s kávovou náplní
Švýcarská mléčná čokoláda s kávovou náplní

Stejně průlomový byl vynález konšovacího stroje, který v roce 1879 učinil Švýcar Rodolphe Lindt. Tento stroj je schopen několika technologickými postupy odstranit nežádoucí kyselost a vlhkost a přeměnit hrubé kakao na sametově hladkou čokoládu. Lindtův proces konšování se rychle stal novou normou na strukturu čokolády, která se zcela rozplývá v ústech.

Švýcarská mléčná čokoláda Halba
Švýcarská mléčná čokoláda Halba

Čokoládu lze ve Švýcarsku pořídit v širokém cenovém rozpětí. V obchodech pořídíte tabulku balené čokolády již za 2 švýcarské franky (přibližně 50 Kč), u známých čokolatierů ale můžete za balíček čokoládových pralinek klidně nechat i tisíce Kč.

Švýcarská čokoláda je ztělesněním úsilí o kvalitu, inovaci a mistrovství. Ať už jste zkušený znalec, nebo jen příležitostný konzument, švýcarské čokoládě nejde odolat. Spojení bohaté historie, pečlivého řemeslného zpracování a inovativních technik vytváří všeobecně ceněnou pochoutku. Švýcarská čokoláda si stále užívá své místo na slunci – je zlatým standardem, podle kterého se měří ostatní čokolády. Takže až budete příště rozbalovat kousek švýcarské čokolády, vzpomeňte si, že nedržíte v ruce jen oblíbenou pochoutku, ale kus švýcarského dědictví – dědictví dokonalosti.

Hezké mlsání!