Švýcarsko produkuje velmi kvalitní vína, a to i přes relativně malý objem produkce. Hornatý terén, rozdílná mikroklimata a vhodná půda přispívají k výrazným vlastnostem švýcarských vín.
Ve švýcarské produkci vína převládá bílé víno, zejména víno vyrobené z hroznů odrůdy Chasselas (v regionu Valais známé také pod místním názvem Fendant), která je původem ze Švýcarska. Vína Chasselas jsou známá svou jemnou vůní, lehkým tělem a svěží kyselinkou. Obvykle se konzumují mladá a kombinují se s tradiční švýcarskou kuchyní.
U červených vín je nejvýznamnější odrůdou rulandské modré, které se hojně pěstuje ve všech vinařských oblastech Švýcarska. Narazit můžete také na vzácnou odrůdu červeného vína Cornalin, která pochází z oblasti Valais.
Švýcaři pěstují i některé méně známých odrůd révy vinné. Patří mezi ně např:
- Petite Arvine: bílé víno z oblasti Valais, s vysokou kyselinkou a výraznou vůní grapefruitu a rebarbory.
- Amigne: další bílé víno z oblasti Valais, které se často používá k výrobě sladkých vín s bohatou medovou chutí.
- Humagne Rouge: červené víno z této odrůdy je známé svými tříslovinami s třešňovou a zemitou příchutí.
- Gamaret a Garanoir: dvě červené odrůdy, které byly vyšlechtěny ve Švýcarsku ve 20. století. Často se mísí dohromady, aby se vyvážila struktura a třísloviny odrůdy Gamaret s ovocností odrůdy Garanoir.
Šýcarská vína jsou sice vysoce kvalitní, ale vzhledem k malému množství produkce a vysoké domácí poptávce se příliš nevyvážejí. Proto je mimo Švýcarsko obtížné je sehnat. Já jsem měl možnost během svého krátkého pobytu ochutnat právě bílé víno z hroznů Chasselas, které se podle serveru Vivino řadí mezi 25 nejlepších švýcarských vín vyrobených z této odrůdy. Láhev stála 9 švýcarských franků, což je přibližně 220 Kč. Bylo výtečné!
Užijte si švýcarská vína a pijte s rozmyslem!