Chè aneb sladký vietnamský želé dezert


Vietnamská kuchyně je neskutečně zajímavá a pokud si na svých návštěvách pražské tržnice Sapa vždy pochutnáváte jen na grilovaném bún chả nebo polévkách, zkuste i vietnamské dezerty.

Jedním typem vietnamského dezertu je chè. Tímto názvem se může označit široké spektrum sladkých nápojů nebo pudinků. Chè může být vyrobeno z mungo fazolí, tapioky, různého želé, ovoce, kokosového krému a jiných přísad. Chè se může podávat teplé i studené, jíst z misky nebo pít ze sklenice. Variant chè je skutečně obrovské množství. V pražské Sapě je několik míst, která se na výrobu chè specializují.

Chè s čerstvým ovocem jackfruit
Chè s čerstvým ovocem jackfruit

Jako první jsme ochutnali chè s čerstvým ovocem jackfruit, černou a bílou tapiokou, želé a kokosem. Rozdělili jsme se o něj tři a shodli jsme se na tom, že nám chutnalo nejvíce.

Speciální mix chè
Speciální mix chè

Jako druhé jsme si vybrali všemi barvami hrající chè, označené jako speciální mix. Obsahovalo fazole, želé, tapioku, taro i kokos.

Kokosové chè
Kokosové chè

A do třetice kokosové chè.

Chè Sài Gòn
Chè Sài Gòn

Všechny tři chè jsme ochutnali u stánku Chè Sài Gòn v zadní části tržnice Sapa. Stánek nabízí okolo 10 různých druhů chè a protože orientace v množství příchutí může být trochu obtížná, má stánek menu jak ve vietnamštině, tak v češtině a jednotlivé kelímky jsou očíslovány, takže si obsah snadno spojíte s popisem v menu. Každý ze sladkých dezertů vyšel na 90 Kč. Pokud ještě chè neznáte, určitě jej ochutnejte.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

✓ Tip: Spojte gastronomický zážitek s návštěvou zcela nové interaktivní expozice Plzeňského Prazdroje v centru Prahy. Nutnost pro milovníky plzeňského piva! 🍺