Vietnamská kuchyně je neskutečně zajímavá a pokud si na svých návštěvách pražské tržnice Sapa vždy pochutnáváte jen na grilovaném bún chả nebo polévkách, zkuste i vietnamské dezerty.
Jedním typem vietnamského dezertu je chè. Tímto názvem se může označit široké spektrum sladkých nápojů nebo pudinků. Chè může být vyrobeno z mungo fazolí, tapioky, různého želé, ovoce, kokosového krému a jiných přísad. Chè se může podávat teplé i studené, jíst z misky nebo pít ze sklenice. Variant chè je skutečně obrovské množství. V pražské Sapě je několik míst, která se na výrobu chè specializují.

Jako první jsme ochutnali chè s čerstvým ovocem jackfruit, černou a bílou tapiokou, želé a kokosem. Rozdělili jsme se o něj tři a shodli jsme se na tom, že nám chutnalo nejvíce.

Jako druhé jsme si vybrali všemi barvami hrající chè, označené jako speciální mix. Obsahovalo fazole, želé, tapioku, taro i kokos.

A do třetice kokosové chè.

Všechny tři chè jsme ochutnali u stánku Chè Sài Gòn v zadní části Sapy. Stánek nabízí okolo 10 různých druhů chè a protože orientace v množství příchutí může být trochu obtížná, má stánek menu jak ve vietnamštině, tak v češtině a jednotlivé kelímky jsou očíslovány, takže si obsah snadno spojíte s popisem v menu. Každý ze sladkých dezertů vyšel na 90 Kč. Pokud ještě chè neznáte, určitě jej ochutnejte.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: