Bún chả. Vepřový bůček grilovaný na dřevěném uhlí, rýžové nudle a bylinky doplněné teplou sladko-kyselou rybí omáčkou. V Česku jedno z nejznámějších jídel vietnamské kuchyně. Jedno z mých nejoblíbenějších.

Pravidelně vyrážím jednou za několik měsíců do pražské tržnice Sapa doplnit zásoby vietnamských surovin do Tamda Foods (viz. článek “Co si koupit v Sapě? Potraviny!“). Nikdy ale neodolám nabídce místních malých restaurací a bister, provozovaných často ve velmi improvizovaných a pro Čechy netradičních podmínkách. A bún chả je podle mne nejlepší právě v restauraci Hải Hà. Maso zde grilují přímo před restaurací na otevřeném grilu, vůně kouře a bůčku je cítit již z dálky.

S personálem uvnitř se jde domluvit bez problémů česky, obsluha je rychlá. Bistro bývá velmi často zaplněno do posledního místa, zejména v době obědů. Vyplatí se však počkat, fronta mizí celkem rychle. A při čekání můžete navíc sledovat přípravu masa na venkovním grilu.

Orientace mezi restauracemi v Sapě může být trochu složitá, uličky vedoucí mezi halami nejsou nijak značené a člověk se může snadno ztratit. Ale po chvíli hledání lze vše najít. Pomoci může i vývěsní štít, podle kterého bistro rozeznáte od ostatních zcela spolehlivě. Zdejší bún chả (nebo Bún bò Nam Bộ) vám hledání a případně i čekání spolehlivě vynahradí. Zdražování se bohužel nevyhnulo ani Sapě. Cena za bún chả je aktuálně 180 Kč. Porce je však stále obrovská a chuť nepřekonatelná.
Dobrou chuť!
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
🇻🇳 Grilovaný bůček z Hải Hà je srdcová záležitost, ale co kdybyste rozšířili své obzory? Přihlaste se do mého newsletteru a já vám zdarma představím zajímavá jídla turecké, kyrgyzské nebo britské kuchyně.
10 komentářů
Byla jsem nedávno a mám pocit, že se to trochu zhoršilo. Maso pořád skvělý, ale nudle nasekali na malý kousíčky (takže to vůbec nešlo namáčet (teda namočit jo, ale hůlkama to dostat z mističky už ne). Bylinky taky slabší a hlavně je to teda dost narvaný. Ale jak říkáš, lepší bun cha neznám, dokonce ani v Sapě ve Vietnamu jsem neměla lepší.
Já tam naposled byl před cca 14 dny, nudle byly úplně ok (nenasekané), maso také. Plno je tam vždy, okolo oběda se mi už několik let nestalo, že bych nemusel čekat. Ale protože to je asi vážně nejlepší nejlepší bún chả v Praze, tak prostě počkám. Utíká to většinou rychle 🙂
Tak to musím potvrdit, ano, je to tam nejlepší. Když tam jdu s kamarádem, nikdy nevynecháme. Je to tam naprosto boží. Já tam byl vždy úplně a maximálně spokojený.
Jj 🙂 Jen těch bister, kam by člověk chtěl v Sapě jít na jídlo, je prostě na jednu návštěvu moc … 😄
Letos asi zmena majitele, personal prijemny, bistro po rekonstrukci, jidlo porad perfektni.
Já tam byl právě včera 😁 Ta rekonstrukce byla plánovaná, u grilu venku stál stejný pán jako vždy. Jestli se změnil provozovatel bistra nevím, ale nepředpokládám to. Jinak jídelna bistra je aktuálně skutečně jedna z nejčistších v Sapě (fotil jsem mimo špičku, proto prázdno), cedule s čuníkem tam je stále! Porce obří, cena za bún chả aktuálně 190 Kč. A jak psala před rokem Petra, včera jsem skutečně také zažil nasekané rýžové nudle, které šlo obtížně brát z misky hůlkami. Chuť bún chả ale jako vždy, tj. skvělá.

Přeji všem gurmánům dobrý den, Nevíte prosím náhodou do kolika mají ve všední den otevřeno?
Velice děkuji za odpověď..
Většina bister zavírá před šestou, ale může se to lišit případ od případu …
Navstiveno, super. Rychla donaska, vse OK
👍😊