Cukrová třtina na Mauriciu


Cukrová třtina, třtinový cukr, rum a Mauricius. To vše patří nerozlučně k sobě. Cukrová třtina je druh trávy, jedná se o vysokou, robustní rostlinu. Cukr obsahuje masivní třtinové stéblo, které je bohaté na sacharózu. Cukr se z třtiny získá rozdrcením stonků, z kterých se vylisuje šťáva. Z této sladké šťávy se vařením může získat surový cukr. Ale protože šťáva snadno kvasí a kvasením vzniká alkohol, může být také použita k výrobě slavného mauricijského rumu.

Cukrová třtina na Mauriciu

Cukrová třtina má na ostrově dlouhou historii. Poprvé ji na Mauricius přivezli nizozemští kolonizátoři na počátku 17. století. Vlhké tropické podnebí se ukázalo jako ideální pro pěstování cukrové třtiny a tato rostlina se rychle stala hlavní plodinou na ostrově.

Pole cukrové třtiny

V 19. století patřil Mauricius k předním světovým producentům cukru a tento průmysl hrál v ostrovní ekonomice významnou roli. Dnes je cukrová třtina na Mauriciu stále důležitou plodinou, i když ji z hlediska hospodářského významu předstihla jiná odvětví.

Dospělá cukrová třtina

Cukrovou třtinu naleznete na ostrově úplně všude a to v různých velikostech. Od malých rostlinek až po velkou trávu připravenou ke sklizni. Protože se cukr získává jen z nejtlustšího stébla, ulehčují si dělníci práci pálením polí – drobnější listy shoří a tlusté stéblo zůstane samotné a snáze se sklízí. Proto pokud zajdete na okraj pole, možná ještě naleznete dřevěné uhlíky. Pro pálení je však potřeba povolení a nyní se provádí většinou v noci.

Šťáva z cukrové třtiny

Čistou cukrovou šťávu můžete ochutnat například na tržnici v Port Louis, velký kelímek vyjde na 100 MUR, tj. cca 50 Kč. V horku se jedná o osvěžující pití, které není sladké tak moc, jak by člověk čekal.

Výlisek po cukrové třtině

Šťávu z tlustého stébla cukrové třtiny vylisuje výkonný lis, na druhém konci z lisu vyjede jen suchý výlisek. Při velkovýrobě cukru a rumu se ani tyto výlisky nezahazují, zpracují se na biopalivo, z kterého se poté na ostrově vyrábí elektřina.

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *