Panzerotti jsou oblíbeným pouličním jídlem zejména v jižní Itálii. Jedná se o malé smažené kapsy z jednoduchého těsta, které jsou plněné nejčastěji sýrem, šunkou a rajčatovou omáčkou. Narazit ale můžete i na jiné náplně.
Název panzerotti (jednotné číslo “panzerotto”) údajně pochází z italského slova “panza”, což znamená “břicho”. Jídlo prý totiž svým nafouklým tvarem připomíná právě nafouklé břicho.

Pokud jste milovníky pizzy, obrácené pizzy s názvem calzone nebo prostě jen roztaveného sýra, pak si panzerotti zamilujete. Je to rychlá a chutná svačina, kombinace křupavého smaženého těsta a ještě teplého sýra s další náplní je prostě dokonalá.

I v rámci panzerotti můžete narazit na dvě odlišné varianty – těsto se před smažením může (ale nemusí) obalit do strouhanky. Jedno malé panzerotto plněné sýrem a před smažením obalené ve strouhance vyjde na 1 Eur, já si jej rád dávám v mé oblíbené pekárně Fratelli de Paolo v Mateře.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
Kromě malých panzerotti můžete narazit i na mnohem větší verze, které mohou připomínat jiné italské jídlo s názvem calzone.


Rozdíl panzerotti vs. calzone
Náplně panzerotti a calzone mohou být velmi podobné, ale spolehlivě je od sebe rozeznáte podle způsobu přípravy. Panzerotti se vždy smaží, calzone se naopak připravují v peci na pizzu a jsou pečené.
Jeden velký kousek panzerotto plněný sýrem, mozarellou a šunkou vyjde 1,80 Eur, zajít na něj můžete například do pekárny s podobným názvem de Palo také v Mateře.
Dobrou chuť!
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
🇮🇹 Objevte kouzlo italské kuchyně s mým newsletterem! Přihlaste se a získejte zdarma komplexního průvodce, který vám odhalí všechna tajemství italských pokrmů a nápojů.