Restaurace La Viña, San Sebastián: nejlepší cheesecake na světě


Jen málo podniků mezi milovníky jídla je známých po celém světě. Jedním z nich je ale restaurace La Viña a její spálený cheesecake, kteří mnozí označují za nejlepší na celém světě.

Ikonický cheesecake z La Viña
Ikonický cheesecake z La Viña

Rodištěm legendárního tvarohového koláče, který je známý po celém světě, je La Viña, proslulý podnik na rušné ulici Calle 31 de Agosto v městě San Sebastián. Současný majitel Santiago Rivera se s gastronomií seznamoval od dětství. Když převzal rodinný podnik, uvědomil si, že v nabídce chybí něco zásadního – dezert, který by dokonale zakončil každé menu. Inspiraci hledal v kuchařských knihách a brzy se pustil do experimentování s tvarohovým koláčem. Zkoušel různé verze, kombinoval to nejlepší z každé z nich, dokud nebyl s poslední recepturou spokojen.

Psal se rok 1990 a světlo světa spatřil slavný baskický spálený cheesecake.

Ihned po vstupu je jasné, co je hlavní hvězdou v La Viña. Cheesecake je všude!
Ihned po vstupu je jasné, co je hlavní hvězdou v La Viña. Cheesecake je všude!

Jeho kouzlo spočívá nejen v receptuře, ale i precizním pečení. Cheesecake z La Viña je totiž na povrchu již spálený, uvnitř je přesto mazlavý a skoro tekutý. Neobsahuje žádný sušenkový korpus, na přípravu dezertu se používá jen místní sýr, vejce, cukr, smetana a troška mouky k zahuštění směsi. Pouze pět surovin, nic víc. Peče se rychle při vysoké teplotě. Spálený povrch dává dortu neuvěřitelně lahodnou karamelovou příchuť.

Na povrchu spálený, uvnitř přesto skoro tekutý cheesecake z La Viña
Na povrchu spálený, uvnitř přesto skoro tekutý cheesecake z La Viña

Koláč si brzy získal obdiv mezi místními a o několik let později propuklo šílenství okolo koláče naplno. O spáleném baskickém koláči, který dělají v malém podniku v San Sebastiánu se psalo všude. New York Times jej prohlásil za chuť roku 2021, psal o něm dokonce i National Geographic. Na Internetu jde nalézt stovky „zaručených“ receptů a postupů na spálený koláč.

Koláč restauraci La Viña zcela ovládl. Podnik stále funguje jako restaurace, která nabízí oblíbená pintxos nebo baskická jídla, ale cíl všech návštěvníků je jasný – baskický spálený koláč, nejlepší koláč na světě.

Další položky na menu v La Viña
Další položky na menu v La Viña

Přiznám se, že i já jsem měl spálený cheesecake na seznamu jídel, které chci v Baskicku ochutnat (ale až za pintxos, samozřejmě!). Díky tomu, že jsem do San Sebastiánu přijel brzy ráno, měl jsem možnost být v La Viña těsně po otevření. Podnik i tak nebyl prázdný, několik stolů již bylo obsazeno.

Spálený koláč, kterou mi servíroval přímo majitel, byl luxusní. Spálená místa chutnají po karamelu, lehce křupou a skvěle doplňují ještě skoro tekutý střed koláče.

Jedna porce spáleného baskického koláče z La Viña stála 6 Eur.

Vstup do La Viña těsně po otevření. Za několik minut zde již bude fronta.
Vstup do La Viña těsně po otevření. Za několik minut zde již bude fronta.

Když jsem odcházel, na ulici se již tvořil začátek velmi dlouhé fronty.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: