Txakoli: tradiční baskické víno


Txakoli (také Txakolina nebo Chacolí) je bílé víno pocházející z Baskicka, které je lehké, suché a jemně perlivé. Pro mnoho Basků je txakoli jako blízké Kantabrijské moře: lehce slané, lehce perlivé, chladivé, ale zamilujete se do něj hned. Txakoli je tradičním baskickým vínem, na které mimo Baskicko narazíte jen málokdy.

Txakoli se vyznačuje vysokou kyselostí, nízkým obsahem alkoholu (obvykle kolem 10-11 %) a jemným, osvěžujícím perlením (perlí přirozeně, není dosyceno CO₂). Při ochutnávce můžete očekávat svěží tóny citrusů, zelených jablek a bylinek. Díky své lehkosti a svěžesti je txakoli ideálním vínem pro horké španělské dny, skvěle se doplňuje s tapas a samozřejmě i s pintxos.

Tradiční baskické víno txakoli z vinařství Lapazaran.
Tradiční baskické víno txakoli z vinařství Lapazaran.

Tradičně se txakoli podává velmi vychlazené a nalévá se z výšky do širokých sklenic, aby se zvýraznilo jeho přirozené perlení a více se provzdušnilo. Tento neobvyklý způsob servírování se stal oblíbeným rituálem v baskických barech a restauracích.

Tradiční baskické víno txakoli: nalévání z výšky v restauraci v San Sebastiánu.
Tradiční baskické víno txakoli: nalévání z výšky v restauraci v San Sebastiánu.

Txakoli se vyrábí z místních baskických odrůd hroznů, jako jsou Hondarribi Zuri a Hondarribi Zuri Zerratia (přestože je txakoli spojováno s bílým vínem, jde narazit i na červenou a růžovou variantu). Tyto hrozny prospívají v jedinečném mikroklimatu regionu, které je ovlivněno blízkostí Atlantského oceánu.

Gastronomické možnosti párování txakoli jsou rozmanité. Toto víno se skvěle hodí k místním baskickým specialitám, zejména k čerstvým mořským plodům, grilovaným rybám a místním sýrům. Jeho svěžest a kyselost pomáhá vyvažovat chuť mnoha baskických jídel.

Historie vína txakoli

Historie výroby vína txakoli sahá až do středověku, přičemž první písemné zmínky o tomto víně pocházejí ze 16. století. V minulosti bylo txakoli vyráběno především pro místní spotřebu a bylo často konzumováno v tradičních baskických vesnických hospodách zvaných „txokos“. V průběhu 20. století však produkce txakoli začala upadat, v 80. letech 20. století bylo txakoli téměř na pokraji vymizení. Zásadní obrat nastal v 90. letech 20. století, kdy skupina odhodlaných vinařů a producentů začala pracovat na oživení a propagaci tohoto vína. Byly zavedeny moderní vinařské techniky, odrůdy hroznů byly ozdraveny a byly stanoveny přísnější standardy kvality.

V rámci této obnovy byly také zřízeny tři ochranné označení původu (DOP – Denominación de Origen Protegida) pro txakoli:

  • Getariako Txakolina DOP: Založeno v roce 1989, zahrnuje vinice v oblasti Getaria v provincii Gipuzkoa.
  • Bizkaiko Txakolina DOP: Založeno v roce 1994, zahrnuje vinice v oblasti Bizkaia.
  • Arabako Txakolina DOP: Založeno v roce 2002, zahrnuje vinice v oblasti Araba (Álava).

Tyto DOP stanovují přísné předpisy pro výrobu txakoli, včetně povolených odrůd hroznů, maximálních výnosů, minimálního obsahu alkoholu a dalších aspektů výroby vína. Označení DOP pomáhá zajistit kvalitu a autenticitu vína txakoli.

Tradiční baskické víno txakoli z vinařství Txomin Etxaniz.
Tradiční baskické víno txakoli z vinařství Txomin Etxaniz.

Pokud se chystáte na cestu do Baskicka, určitě nevynechejte příležitost ochutnat txakoli přímo u zdroje. Navštivte místní vinařství, projděte se vinicemi a zažijte autentickou baskickou pohostinnost. Mnoho vinařství nabízí prohlídky a degustace, kde se můžete dozvědět více o historii a výrobě tohoto jedinečného vína.

A pokud nebudete mít na návštěvu vinařství prostor, alespoň si objednejte skleničku txakoli v jednom z lokálních podniků, třeba při místním rituálu txikiteo, kdy se chodí z jednoho baru do druhého.

Na zdraví a pijte z rozmyslem!

❤️ Španělsko na talíři, ve sklenici i v e-mailu! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma exkluzivní přístup k informacím o španělské kuchyni. Objevíte i málo známá, přesto skvělá, španělská jídla!