Gilda: nejslavnější baskické pintxo

Každý, kdo přijede do Baskicka za gastronomií, chce ochutnat pintxos. Každý. Tyto malé jednohubky propíchnuté špejlí jsou pro milovníky jídla neskutečným lákadlem. Oprávněně. Pintxos jsou desítky, možná stovky druhů, takže by byla škoda neochutnat to nejznámější a nejslavnější baskické pintxo, navíc jedno z mála, které má svůj vlastní název: pintxo Gilda.

Pintxos Gilda v Bodega Donostiarra, San Sebastián.
Pintxos Gilda v Bodega Donostiarra, San Sebastián.

Recept na pintxo Gilda

Gilda je malý špíz, který se skládá jen ze tří ingrediencí. Jsou to:

  • olivy (obvykle zelené odrůdy, nejčastěji Manzanilla)
  • nakládané papričky (nejčastěji guindillas)
  • ančovičky (nejčastěji z regionu Kantábrie)

Tyto tři suroviny jsou napíchnuty na špejli v přesně daném pořadí. Oficiální postup je:

  1. Napíchněte olivu.
  2. Napíchněte jeden konec filé ančovičky.
  3. Napíchněte dvě papričky guindilla (případně odstraňte stopky).
  4. Obtočte druhý konec filé ančovičky tak, aby obepínalo papričky a opět napíchněte.
  5. Zakončete druhou olivou.
  6. Ponechte marinovat v kvalitním extra panenském olivovém oleji, aby se zvýraznily chutě.

Gilda je tak populární a jednoduchá, že si ji můžete dát nejen v restauracích, ale i koupit (asi za čtvrtinovou cenu) již hotovou v supermarketech. Jak je z fotografií vidět, doporučeného oficiálního postupu se drží jen málokdo.

Pintxos Gilda na plátku bagety v další restauraci v San Sebastiánu.
Pintxos Gilda na plátku bagety v další restauraci v San Sebastiánu.

Gilda se tradičně podává jako součást „la hora del vermut“ (čas na vermut), což je ve Španělsku populární společenská a gastronomická tradice. Jedná se o čas, většinou před obědem (kolem poledne), kdy se lidé scházejí, aby si dali skleničku vermutu a k tomu různé tapas.

Pintxos Gilda v supermarketovém provedení. Čtvrtinová cena, stále dokonalá kombinace.
Pintxos Gilda v supermarketovém provedení. Čtvrtinová cena, stále dokonalá kombinace.

Historie pintxo Gilda

Historie pintxo Gilda sahá do 40. let 20. století a váže se k baru Casa Vallés v San Sebastiánu ve Španělsku. Přesný rok vzniku není známý, ale často se uvádí rok 1946, kdy měl premiéru film „Gilda“ s Ritou Hayworthovou v hlavní roli. Podle legendy majitel baru Casa Vallés vytvořil toto pintxo a pojmenoval ho po filmové postavě Gildě, protože kombinace chutí v tomto pintxo – slanost ančoviček, pikantnost papriček a hořkost oliv – měla symbolizovat její složitou osobnost a smyslnost.

I když je Gilda jedním z nejznámějších a ikonických pintxos, Gilda není úplně první pintxo vůbec. Tradice pintxos v Baskicku je delší, sahá až do 19. století.

Vyobrazení dvou pintxos s vlastním názvem na tabuli restaurace v San Sebastiánu: pintxo Gilda a pintxo Indurain.
Vyobrazení dvou pintxos s vlastním názvem na tabuli restaurace v San Sebastiánu: pintxo Gilda a pintxo Indurain.

Cena pintxo Gilda

Cena je odlišná podle místa a kvality provedení, jedno pintxo Gilda stojí v baskické restauraci přibližně 2 Eur. V supermarketech je ale možné koupit balení více pintxos za lepší cenu: 4 pintxos v supermarketu Mercadona vyjdou na 2,25 Eur. Rozdíl v množství surovin je ale i z fotografií výše patrný.

Pokud milujete ančovičky, nakládané papričky a olivy stejně jako já, není co řešit. Pintxo Gilda musí být na vašem seznamu jídel, která byste měli v Baskicku ochutnat.

Dobrou chuť!

❤️ Objevte kouzlo španělské kuchyně s mým newsletterem! Přihlaste se a získejte zdarma komplexního průvodce, který vám odhalí všechna tajemství španělských pokrmů a nápojů.