Kalimotxo: víno s kolou po baskicku


Baskický míchaný nápoj s názvem kalimotxo možná znáte, aniž byste o tom věděli. Jedná se totiž o míchaný nápoj z červeného vína s kolou,  který je v Česku připravovaný pod familérnějším názvem „houba“. Přiznám se, že i já jako chudý študák jsem ho nejednou na vysokoškolských kolejích připravoval. U nás se většinou používá levné víno, kola pak slouží k zamaskování jeho nevalné chuti.

Ve Španělsku tomu tak ale není, i levné víno tu je skvělé a kalimotxo by určitě mělo být na vašem seznamu nápojů, které v Baskicku ochutnat (společně s místním vínem txakoli a baskickým cidrem). Vychlazené kalimotxo v létě skvěle doplní baskické pintxos.

Kalimotxo zalité sluncem v baru Bergara v baskickém městě San Sebastián
Kalimotxo zalité sluncem v baru Bergara v baskickém městě San Sebastián

Historie kalimotxa

Podle legendy se kalimotxo poprvé objevilo v roce 1972 na festivalu Puerto Viejo v baskickém městě Getxo nedaleko Bilbaa. Skupina mladých lidí, známých jako „los Kalimotxos“, byla pověřena prodejem vína na festivalu. Víno, které měli k dispozici, bylo levné a ne příliš chutné. Aby ho učinili pitelnějším a prodali více, rozhodli se ho smíchat s kolou. A tak se zrodil nápoj, který si rychle získal oblibu po celém Španělsku a později i v dalších částech světa. Mix červeného vína s kolou je možné najít i v dalších zemích: v Chorvatsku (nápoj „bambus“),  v Německu (nápoj „Korea“) nebo v Argentině (nápoj „Jote“).

Baskické kalimotxo: červené víno s kolou a plátkem citronu
Baskické kalimotxo: červené víno s kolou a plátkem citronu

Jak připravit kalimotxo

Příprava kalimotxa je velmi jednoduchá. Stačí smíchat červené víno a kolu v poměru 1:1. Důležité je použít kvalitní červené víno, kola by měla být dobře vychlazená. Kalimotxo se tradičně podává ve vysokých sklenicích s ledem. Ozdobit ho můžete plátkem citronu nebo limetky. Je to perfektní nápoj na letní párty nebo posezení s přáteli.

Varianty kalimotxa

I když je klasické baskické kalimotxo podle mne nepřekonatelné, existuje několik zajímavých variant, které také stojí za vyzkoušení:

  • Bílé kalimotxo – připravuje se z bílého vína a citronové limonády nebo Sprite.
  • Růžové kalimotxo – místo červeného vína se použije růžové víno.
  • Cava-motxo – místo červeného vína se použije španělské šumivé víno cava.
  • Káva-motxo – pro milovníky kávy, připravuje se z červeného vína a koly s přidáním espressa.

Kalimotxo najdete na každé baskické fiestě, v barech, na plážích. Pro mnoho Basků je kalimotxo symbolem léta, zábavy a radosti ze života. Až budete v Baskicku, zkuste si jej objednat, i když jej na menu baru nebo restaurace nenajdete. Všechny ingredience na kalimotxo budou mít, takže vám jej rádi připraví.

Pokud vám kalimotxo zachutná, objednejte si kdekoliv ve Španělsku i tinto de verano (v doslovném překladu „letní červené víno“), což je nápoj z červeného vína a citronové limonády nebo sodovky. Na rozdíl od kalimotxa má lehčí, svěžejší chuť a není tak „turistické“ jako sangria.

Tak na zdraví, nebo jak se říká v Baskicku, „osasuna„!