Jak se levně najíst ve Španělsku? Zkuste menú del día!

„Menú del día“ je španělská obdoba českého denního (obědového) menu. Stravování v restauracích ve Španělsku nemusí být levné ani pro místní, proto mnoho restaurací má v nabídce od pondělí do pátku speciální denní menu. Menú del día zahrnuje první a druhý chod, dezert („postre“) a nápoje („bebida“) za velmi přijatelnou cenu, která se pohybuje mezi 15 – 20 Eur za celé menu. Ve Španělsku se oběd jí později než u nás, proto se s touto nabídkou jde setkat nejčastěji mezi 13:30 – 16:30 (v pracovní dny).

Toto ekonomicky výhodné menu má zajímavou historii. Španělská vláda totiž už v roce 1964 vyhláškou zavedla povinnost nabízet ve všech restauracích „denní menu“, jehož maximální cenu stanovil stát podle úrovně restaurace. Tento krok měl podpořit turismus. Menú del día se stalo brzy skutečně velmi oblíbené mezi turisty, kteří hledali dobré španělské jídlo za dobrou cenu. Nepřímo z něj profitovali ale i místní. Povinnost  nabízet „menú del día“ sice byla zrušena v roce 2010, některé restaurace ale výhodné denní menu mají v nabídce stále.

Menú del día v restauraci Iñakiren v Bilbau
Menú del día v restauraci Iñakiren v Bilbau

Běžné chody v menú del día

Menú del día se obvykle skládá ze tří základních částí: první chod je zpravidla lehčí, následuje vydatnější druhý chod a na závěr je podáván dezert. U prvního i druhého chodu si jde často vybrat z více možností, cena však zůstává fixní bez ohledu na volbu. Jídlo může doplňovat kohoutková voda, pivo, víno nebo káva. Já si pro ukázku v tomto článku vybral restauraci Iñakiren, kterou můžete navštívit ve španělském městě Bilbao. Iñakiren se zaměřuje na tradiční baskickou venkovskou kuchyni, která je jednoduchá a vydatná.

První chod

První chod se obvykle skládá z lehčích jídel, jako jsou polévky, saláty nebo další typy předkrmů. Již samotný první chod ale může být velmi vydatný, jako například tradiční baskické jídlo „alubias rojas con sacramentos“ (fazole v rajčatové omáčce s španělskou klobáskou chorizo a kousky masa), které by mne spolehlivě zasytilo i samotné. Host si mohl z denního menu vybrat i světoznámou španělskou paellu, chřest, míchaný salát nebo pisto (tradiční španělské jídlo ze zeleniny podobné francouzskému ratatouille).

Alubias rojas con sacramentos (fazole v rajčatové omáčce s klobáskou chorizo a kousky masa) jako první chod denního menu
Alubias rojas con sacramentos (fazole v rajčatové omáčce s klobáskou chorizo a kousky masa) jako první chod denního menu

Druhý chod

Druhý chod je hlavní částí menu. Nejčastěji obsahuje maso, ryby nebo vejce, může být ale i vegetariánský. Já si jako druhý chod vybral tresku na rajčatech s kapary. Porce tresky byla obrovská, minimálně 300 g, rybí maso bylo křehké a nebylo vysušené, rajčatová omáčka skvěle dochucená. Na výběr bylo i pomalu pečené hovězí maso s omáčkou, grilovaný hovězí steak, masové kuličky nebo grilovaná ryba.

Treska s rajčaty jako druhý chod denního menu
Treska s rajčaty jako druhý chod denního menu

Dezert

Dezert uzavírá zážitek z celého menu. Může to být ovoce, zmrzlina nebo místní sladkosti. Na mnoha místech ve Španělsku si můžete jako sladkou tečku vybrat i plátek místního sýra s džemem. Pro Čechy to může být netradiční volba, kterou však doporučuji vyzkoušet. Já zvolil místní vyzrálý ovčí sýr s kdoulovým džemem, což byla skvostná kombinace.

Vyzrálý ovčí sýr s kdoulovým džemem jako dezert v rámci denního menu
Vyzrálý ovčí sýr s kdoulovým džemem jako dezert v rámci denního menu

Nápoje

Nápoje v rámci menú del día mohou zahrnovat pivo, víno, kávu, čaj nebo malou skleničku digestivu. Kromě toho může být součástí nabídky i čistá voda. Mně v restauraci Iñakiren přinesli celou lahev vína, kterou mi na stole ponechali po celou dobu. Možná však celá láhev byla mimořádná pozornost pro zahraničního hosta (restaurace byla plná místních). Přestože se jednalo o levnější víno, obědové menu dobře doplňovalo.

Červené víno a pečivo v rámci denního menu
Červené víno a pečivo v rámci denního menu

Pokud strávíte ve Španělsku více dní a chcete ochutnat i jednodušší kuchyni, kterou si Španělé dopřávají na běžný oběd, zkuste to právě přes „menú del día“. Budete mít možnost poznat španělská jídla, která se do večerního menu často neprobojují, ale jsou přesto skvělá.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: