Tinto de verano: tradiční španělský letní koktejl


Tinto de verano v překladu znamená „letní červené víno„. Jedná se o jednoduchý, ale velmi osvěžující nápoj, který se skládá z červeného vína a citronové limonády. Podává se ve vysoké sklenici s ledem, často se dozdobí plátkem citronu nebo pomeranče.

U Španělů v létě vyhrává na plné čáře právě tinto de verano, je to nejoblíbenější španělský letní koktejl. Ve světě je ale paradoxně prakticky neznámé (například ve srovnání se španělským koktejlem sangria).

Tinto de verano: nejoblíbenější španělský letní drink
Tinto de verano: nejoblíbenější španělský letní drink

Druhy tinto de verano

I když je základní recept na tinto de verano podle mne skvělý, setkat se jde s více variantami tohoto mimořádně oblíbeného španělského drinku:

  • Clásico – klasická verze s červeným vínem a citronovou limonádou v poměru 1:1.
  • Con limón – místo citronové limonády se použije čerstvá citronová šťáva a trocha cukru.
  • Con naranja – místo citronové limonády se použije pomerančová limonáda nebo šťáva.
  • Con gaseosa – místo limonády se použije obyčejná sodovka, což nápoj ještě více osvěží.

Historie a původ tinto de verano

Tinto de Verano pochází z Andalusie, konkrétně z Córdoby, kde se poprvé objevilo v roce 1920. Legenda praví, že ho vymyslel místní hostinský Federico Vargas, který začal prodávat mix červeného vína a limonády jako osvěžující nápoj v parných andaluských vedrech. Popularita tinto de verano rychle rostla a brzy se rozšířilo do celého Španělska. Dnes ho najdete v každém baru, kavárně i restauraci, a to nejen v létě, ale po celý rok.

Jaký je rozdíl mezi koktejly tinto de verano a sangria?

Tinto de verano a sangria jsou dva oblíbené španělské nápoje na bázi červeného vína, přesto je mezi nimi dost odlišností. Ve Španělsku se může stát, že si chcete objednat koktejl sangria a číšník vám místo něj někdy nabídne právě tinto de verano. Pokud se do takové situace dostanete, doporučuji netrvat na své původní objednávce a vychutnat si tinto de verano.

Tinto de verano je jednodušší drink, připravený smícháním pouze vína s citronovou limonádou. Naproti tomu sangria je složitější, sladší a ovocnější, obohacená kousky čerstvého ovoce a dalšími přísadami. Ovoce v pravé sangrii musí být naložené několik hodin ve víně. Pravá sangria tedy vyžaduje dlouhou přípravu předem.

Pokud v baru či restauraci dostanete sangrii, kde je ovoce přidané do vína těsně před podáváním, není to ta nejautentičtější verze nápoje. Správná macerace ovoce je klíčem k chuti pravé španělské sangrie. V poctivém podniku vám místo takto narychlo (a nesprávně!) připravené sangrie raději nabídnou tinto de verano.

Jaký je rozdíl mezi koktejly tinto de verano a kalimotxo?

Tinto de verano a baskické kalimotxo si jsou podobné v tom, že oba nápoje kombinují červené víno s nealkoholickou složkou. Liší se právě typem této složky.

Tinto de verano:

  • Pochází z Andalusie, ale pije se po celém Španělsku.
  • Míchá se z červeného vína a citronové limonády (nebo sodovky) v poměru 1:1.
  • Má lehčí, svěžejší chuť a nižší obsah alkoholu než samotné víno.
  • Považuje se za tradiční španělský nápoj.

Kalimotxo:

  • Pochází z Baskicka a je populární především v severním Španělsku.
  • Míchá se z červeného vína a koly (Coca-Cola nebo Pepsi) v poměru 1:1.
  • Má sladší, intenzivnější chuť díky cole a nižší obsah alkoholu než samotné víno.
  • Vznikl jako levný a jednoduchý nápoj pro mladé lidi a studenty.

Oba nápoje tedy vycházejí z podobného konceptu – smíchat víno s něčím nealkoholickým pro osvěžující a snadno pitelný drink. Ale zatímco tinto de verano má dlouhou tradici a pije se napříč generacemi, kalimotxo je novější a více spjatý s mladší generací a severem Španělska. Vzhledem si jsou oba nápoje velmi podobné.

Já osobně mám tinto de verano moc rád a vždy, když jsem ve Španělsku, si ho s radostí dám. V Baskicku naopak upřednostňuji kalimotxo.

Na zdraví a pijte s rozmyslem!