Simit je tradiční turecké pečivo ve tvaru kruhu s dírou uprostřed, posypané sezamovými semínky. Historie simitu sahá až do Osmanské říše. Jeho prodej na ulicích se stal nedílnou součástí turecké kultury. Simit se tradičně podává k tureckému čaji nebo ayranu a často jej doplňují sýr, olivy či rajčata. Simit je jedním z nejvýraznějších symbolů turecké kuchyně.
Co ochutnat v Turecku: typické turecké jídlo a speciality | strana 2 z 7
Sigara böreği: turecké plněné smažené trubičky
Sigara böreği jsou turecké smažené trubičky plněné nejčastěji sýrem. Patří mezi tradiční pokrmy osmanské kuchyně. Název "sigara" odkazuje na tvar připomínající cigarety. Podávají se horké jako předkrm, svačina nebo součást snídaně. Tato jednoduchá pochoutka je ideální pro milovníky sýrových jídel.
Kavala kurabiyesi: tradiční turecké mandlové sušenky z Kavaly
Kavala kurabiyesi jsou tradiční turecké mandlové sušenky z města Kavala, dnes ležícího v severním Řecku. Připravují se z mouky, másla, mandlí, moučkového a vanilkového cukru, přičemž jejich typickým tvarem je půlměsíc. Po upečení se ještě teplé obalují v moučkovém cukru. Jsou ideální ke kávě nebo čaji.
Yağ somunu: turecký chléb plněný sýrem
Yağ somunu je turecký chléb plněný sýrem a případně dalšími náplněmi. Je typický pro regionální kuchyni města Konya. Název znamená "mastný chléb", odkazuje na jeho přípravu s větším množstvím tuku, který se nanáší do rozkrojené chlebové placky somun. Nejčastější typicky místní náplní je plísňový sýr Konya küflü.
Mevlana pidesi: regionální pide z města Konya
Mevlana pidesi je tradiční turecká specialita pocházející z města Konya. Jídlo patří do kategorie pide, tedy plochého pečiva podobného pizze. Pokrm nese jméno slavného perského básníka a filozofa Džaláluddína Rúmího, známého jako Mevlana, jehož hrob se nachází právě v Konyi.
Maydanoz salatası: turecký petrželový salát
Maydanoz salatası je turecký salát připravovaný především z čerstvé petržele. V turecké kuchyni nejčastěji podává jako součást meze. Jedná se o jednoduché jídlo, ale pokud milujete například tabbouleh, zamilujete si i maydanoz salatası.
Açma: tradiční turecké sladké pečivo
Açma je tradiční turecké mírně sladké pečivo. Açma je běžně dostupná v pekárnách, cukrárnách i v pouličních stáncích po celé zemi. Klasická verze bývá bez náplně, ale existují i varianty plněné sýrem kaşar, olivami nebo pizza směsí. Açma je jedním ze symbolů tradiční turecké snídaně.
Acıbadem: typická turecká mandlová sušenka
Acıbadem je typická turecká mandlová sušenka. Pochází z Osmanské říše, pravděpodobně z oblasti Istanbulu, první doložené zmínky o sušence sahají do 18. století. Acıbadem se tradičně podávají s tureckým čajem nebo kávou, ochutnat je lze v mnoha tureckých cukrárnách nebo pekárnách.
Sumak: aromatické koření s kyselou chutí
Sumak, červené koření s kyselým, citrusovým charakterem, vzniká mletím usušených bobulí keře škumpy koželužské, která roste převážně v regionech Středomoří a Blízkého východu. Nejvýznamnější producenti jsou Turecko, Írán, Itálie a Libanon. Sumak má jemnější a komplexnější chuť než citron. V turecké kuchyni je nezbytnou součástí salátů, zejména těch, které obsahují cibuli.
Şiş köfte: grilované mleté maso na jehle
Şiş köfte je tradiční turecký pokrm z mletého masa napíchnutého na jehle a grilovaného nad otevřeným ohněm. Při podávání se často doplňuje čerstvým chlebem, zeleninou nebo fazolovým salátem piyaz. Şiş köfte patří do širší skupiny tureckých kebabů.