Co ochutnat v Turecku: typické turecké jídlo a speciality | strana 2 z 7



Simit: tradiční turecké pečivo

Simit: tradiční turecké pečivo
Simit je tradiční turecké pečivo ve tvaru kruhu s dírou uprostřed, posypané sezamovými semínky. Historie simitu sahá až do Osmanské říše. Jeho prodej na ulicích se stal nedílnou součástí turecké kultury. Simit se tradičně podává k tureckému čaji nebo ayranu a často jej doplňují sýr, olivy či rajčata. Simit je jedním z nejvýraznějších symbolů turecké kuchyně.

Zobrazit článek

Yağ somunu: turecký chléb plněný sýrem

Yağ somunu: turecký chléb plněný sýrem
Yağ somunu je turecký chléb plněný sýrem a případně dalšími náplněmi. Je typický pro regionální kuchyni města Konya. Název znamená "mastný chléb", odkazuje na jeho přípravu s větším množstvím tuku, který se nanáší do rozkrojené chlebové placky somun. Nejčastější typicky místní náplní je plísňový sýr Konya küflü.

Zobrazit článek

Sumak: aromatické koření s kyselou chutí

Sumak: aromatické koření s kyselou chutí
Sumak, červené koření s kyselým, citrusovým charakterem, vzniká mletím usušených bobulí keře škumpy koželužské, která roste převážně v regionech Středomoří a Blízkého východu. Nejvýznamnější producenti jsou Turecko, Írán, Itálie a Libanon. Sumak má jemnější a komplexnější chuť než citron. V turecké kuchyni je nezbytnou součástí salátů, zejména těch, které obsahují cibuli.

Zobrazit článek