Piyaz je tradiční turecký fazolový salát z bílých fazolí, tenkých plátků cibule, rajčat, petrželky a bylinek, zalitý kyselou zálivkou s olivovým olejem, citronovou šťávou a kořením sumak. V Turecku se piyaz považuje za samostatný pokrm nebo přílohu k masovým jídlům, často se podává v restauracích zaměřených na köfte či kebaby.
Co ochutnat v Turecku: typické turecké jídlo a speciality
Fırın kebabı: pomalu pečené jehněčí maso
Fırın kebabı je tradiční turecké jídlo z jehněčího masa pomalu pečeného ve speciální kamenné peci. Tato delikatesa pochází z provincie Konya ve střední Anatolii. Maso se peče 5 až 6 hodin při nízké teplotě, díky čemuž je neuvěřitelně křehké a šťavnaté. Tradiční přílohou je místní chléb a syrová cibule, rajče a paprika.
Rakı: turecký národní alkoholický nápoj
Rakı je tradiční turecký alkoholický nápoj vyráběný z hroznů a anýzu. Tento destilát, často označovaný jako "turecký národní alkoholický nápoj", se podává s vodou nebo ledem. Nejhodnotnější části rakı se říká "göbek". Rakı má obdobu v nápojích jako je ouzo v Řecku nebo arak na Blízkém východě.
Çağla badem: nezralé zelené mandle
Çağla badem jsou nezralé zelené mandle. Jedná se o sezónní delikatesu, která symbolizuje příchod jara. Tyto mladé plody mandloně se sklízejí brzy na jaře, kdy mají měkkou zelenou slupku, šťavnatou, křupavou dužinu a nevyvinuté jádro. Jejich svěží a kyselá chuť s jemným nádechem mandlí je oblíbená v Turecku a v dalších středomořských a blízkovýchodních zemích.
Turecké olivy
Turecko je významným světovým producentem oliv a olivového oleje. Největší produkce pochází z Egejské oblasti, která díky středomořskému klimatu pokrývá tři čtvrtiny celkové sklizně. Olivy a olivový olej jsou nepostradatelnou součástí turecké kuchyně.
Ezme: pikantní turecký zeleninový salát
Ezme je pikantní turecký zeleninový salát, který se připravuje z čerstvé zeleniny a bylinek, ručně nasekaných nožem. Základem jsou rajčata, zelené papriky, cibule, petržel, chilli papričky a česnek. Klíčovým pravidlem při přípravě je, že zelenina se nikdy nemixuje, protože by byl salát příliš vodnatý. Ezme pochází z Anatolie, tradičně se podává jako příloha k masovým pokrmům.
Çoban salatası: tradiční turecký zeleninový salát
Çoban salatası ("pastýřský salát") je jedním z nejpopulárnějších zeleninových salátů turecké kuchyně. Jeho název odkazuje na venkovský původ, kde ho pastýři připravovali z čerstvých a snadno dostupných surovin. Obsahuje rajčata, okurky, zelené papriky, cibuli a čerstvou petržel. Díky své jednoduchosti a osvěžující chuti se skvěle hodí ke kebabu, köfte, pide nebo grilovaným rybám.
Ezogelin çorbası: turecká polévka z čočky a bulguru
Ezogelin çorbası je tradiční turecká polévka z čočky a bulguru, která patří mezi stálice turecké kuchyně. Symbolizuje tureckou pohostinnost i srdečnost. Pochází z oblasti Gaziantep v jihovýchodním Turecku, její název odkazuje na nevěstu Ezo, která tuto polévku údajně připravovala pro svou tchýni jako projev lásky a péče. Polévka se tradičně podává horká s plátkem citronu.
Beyran çorbası: turecká polévka ze skopového masa
Beyran çorbası je tradiční turecká polévka ze skopového masa, která pochází z Gaziantepu, regionu proslulého svou bohatou kuchyní. Základem je silný vývar z jehněčího masa a kostí, připravovaný několik hodin pomalým vařením. Polévka je oblíbená zejména k snídani.