Tantuni je tradiční turecké jídlo z jemně nasekaného hovězího nebo kuřecího masa, které se nejprve krátce vaří a poté smaží na speciálním bavlníkovém oleji. Tantuni se nejčastěji podává v tenkém chlebu lavaš nebo v turecké bagetě. Typickým doplňkem jsou pálivé papričky, citron a osvěžující ayran. Pokrm pochází z města Mersin.
Co ochutnat v Turecku: typické turecké jídlo a speciality | strana 5 z 7
Turecká zmrzlina
Tantuni: pikantní maso na bavlníkovém oleji
Kavárna v knihovně Nevmekân Sahil, Istanbul
Etli ekmek: chléb s masem
Kokoreç: tradiční turecký street food z jehněčích střev
Kokoreç je tradiční turecké jídlo připravované z jehněčích nebo skopových střev, které se namotají na kovový rožeň a pomalu grilují nad dřevěným uhlím. Po upečení se maso naseká na drobné kousky, ochutí kořením a obvykle podává v čerstvé bagetě. Existuje i pálivá varianta „Atom kokoreç“. Kokoreç je ukázkou tradičního tureckého street foodu, oblíbeného především v Istanbulu.