Kumpir je oblíbený turecký street food ve formě plněné pečené brambory. Základem je velká brambora upečená do křupava, jejíž vnitřek se po naříznutí promíchá s máslem a solí. Tak vznikne nadýchaná bramborová kaše. Poté se brambora plní širokou škálou ingrediencí. Kumpir má obdobu i v jiných kuchyních, známé jsou například britské jacket potatoes.
Co ochutnat v Turecku: typické turecké jídlo a speciality | strana 6 z 7
Restaurace Hayri Usta Ocakbaşı, Istanbul
Turecké pivo Efes
Co si přivézt z Turecka?
Restaurace Çiya Sofrası, Istanbul
Balık ekmek: rybí sendvič
Boza: fermentovaný nápoj
Şalgam: nápoj z fermentované černé mrkve
Nekynutý chléb lavaš
Letištní salónek iGA Lounge, Istanbul
Letiště Istanbul (IST) je hlavní mezinárodní letiště Turecka s kapacitou 200 milionů cestujících ročně. Pro pohodlné čekání na přestup lze na tomto letišti využít například letištní salónek iGA Lounge, který je otevřen nonstop. Salónek nabízí komfortní zázemí včetně bufetu, baru a sprch. V bufetu jsou dostupné turecké předkrmy, saláty, plněné housky či sladkosti, bar nabízí pivo, víno i koktejly. Nealkoholické nápoje, káva a turecký čaj jsou k dispozici volně. Salónek se pyšní výhledem na rušný terminál, moderním interiérem a dostatkem míst k sezení.