Arishta jsou tradiční arménské těstoviny, často připravované doma. V arménské kuchyni mají dlouhou historii. Jsou trochu podobné linguine nebo fettuccine, tj. jsou ploché, ale obvykle jsou o něco silnější.
Výroba těchto těstovin je pracná a zdlouhavá. Těsto, které se připravuje jen z mouky, vajec, vody a soli, se ručně rozválí na tenký plát (někdy se již používají i strojky na těstoviny). Ten se pak nakrájí na tenké proužky, které se několik dnů suší. Poté se těstoviny ještě pečou v troubě, dokud nedostanou růžovo-hnědý odstín. Díky pečení jednotlivé nudle nejsou stejné, některé jsou světlejší, některé tmavší. Takto připravenou arishtu je možné dlouho skladovat.

V Arménii je výroba arishty považována za stejné umění s bohatou historií, jako je tomu jinde s pečením chleba.
Arishta slouží jako příloha, skvěle se hodí k masovým, zeleninovým pokrmům nebo k houbám. V jerevanské restauraci Lavash uvařenou arishtu tak dokonale ochutili máslem a bylinkami, že mi moc chutnala i samostatně. Jedna porce zde vyšla na 1 000 AMD, tj. cca 60 Kč.
Dobrou chuť!
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: