Arishta: arménské těstoviny


Arishta jsou tradiční arménské těstoviny, často připravované doma. V arménské kuchyni mají dlouhou historii. Jsou trochu podobné linguine nebo fettuccine, tj. jsou ploché, ale obvykle jsou o něco silnější.

Výroba těchto těstovin je pracná a zdlouhavá. Těsto, které se připravuje jen z mouky, vajec, vody a soli, se ručně rozválí na tenký plát (někdy se již používají i strojky na těstoviny). Ten se pak nakrájí na tenké proužky, které se několik dnů suší. Poté se těstoviny ještě pečou v troubě, dokud nedostanou růžovo-hnědý odstín. Díky pečení jednotlivé nudle nejsou stejné, některé jsou světlejší, některé tmavší. Takto připravenou arishtu je možné dlouho skladovat.

Arménské těstoviny arishta
Arménské těstoviny arishta

V Arménii je výroba arishty považována za stejné umění s bohatou historií, jako je tomu jinde s pečením chleba.

Arishta slouží jako příloha, skvěle se hodí k masovým, zeleninovým pokrmům nebo k houbám. V jerevanské restauraci Lavash uvařenou arishtu tak dokonale ochutili máslem a bylinkami, že mi moc chutnala i samostatně. Jedna porce zde vyšla na 1 000 AMD, tj. cca 60 Kč.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

❤️ Zažijte pravou chuť Arménie! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma kompletního průvodce, který vám pomůže objevit a vychutnat si autentické arménské pokrmy a nápoje během vaší cesty.