Ghapama aneb plněná dýně patří mezi tradiční arménské pokrmy. Syrová dýně se vydlabe a poté naplní směsí vařené rýže, sušeného ovoce (rozinek, meruněk nebo švestek), ořechů a medu. Po naplnění se dýně peče, dokud nezměkne a chutě se nespojí.

Po upečení se ještě horká dýně přináší celá na stůl. Odklopí se „čepice“, čímž se uvolní aromatická pára, a dýně se odshora až dolů rozkrojí na několika místech, aby se mohla celá rozevřít a odhalit voňavou směs uvnitř.

Já jsem měl možnost ochutnat variantu jídla zvanou „Ghapama z Erzrumu“. Erzrum (Erzurum) je město na východě Turecka, relativně blízko hranic s Arménií. V minulosti bylo součástí Arménie. Tato varianta se od té klasické výrazně liší. Hlavní část náplně tvoří hovězí maso, mrkev a fazole. Ty doplňuje lilek, cibule, česnek a další zelenina. Výsledkem je slaný pokrm (klasická ghapama je sladké jídlo).
Ghapamu z Erzrumu jsem ochutnal v jerevanské restauraci Lavash, vyšla zde na 3 800 AMD, což je přibližně 230 Kč. Porce byla obrovská, vhodná minimálně pro dvě nebo tři osoby. Náplň byla skvěle dochucená, kombinace se sladkou dýní byla dokonalá. Jako maso byla použita hovězí svíčková.
Ghapama se často spojuje s oslavami, zejména v období Vánoc. Příprava a podávání ghapamy má díky rozkrajování těsně před podáváním až divadelní charakter. Dokonce jí je věnována populární arménská píseň, která oslavuje radost ze společného jídla a setkání:
Pokud ghapamu neznáte, určitě ji zkuste při návštěvě Arménie ochutnat a to nejlépe s někým blízkým.
Dobrou chuť!
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: