Arménská kuchyně: 32 tradičních jídel, která byste měli ochutnat

Arménská kuchyně je fascinující směsicí chutí, vůní a tradic. Jídlo odráží bohatou historii a kulturní diverzitu země. V centru stojí láska k čerstvým, lokálním ingrediencím, které jsou pečlivě vybrány a připraveny tak, aby vynikly jejich přirozené chutě.

Jedním z nejznámějších arménských jídel je bezpochyby dolma, směs mletého masa a rýže, zabalená v listech vinné révy. Pro milovníky masa je tu khorovats, arménský způsob grilování. Vegetariáni si přijdou na své s pokrmy jako je ghapama, nebo salátem z divokého šťovíku aveluk. A co by to bylo za kuchyni, která by nepodávala něco sladkého na závěr? Arménská baklava Gavar a gata jsou dezerty, které vás zavedou do sladkého ráje.

Arménská kuchyně je také bohatá na zajímavé nápoje. Žízeň zaženete tradičním jogurtovým drinek tan, minerální vodou Jermuk nebo vynikajícím místním vínem a arménskou brandy, zvanou též jako „koňak Kavkazu“.

Co ochutnat v Arménii?

Arménské polévky a předkrmy

Voloran

Voloran jsou smažené závitky z lilku plněné paprikou, mrkví, cibulí a rajčetem. Jedná se o jednoduché, ale přitom velmi chutné jídlo, které se podává jako předkrm.

Plněné lilkové závitky voloran
Plněné lilkové závitky voloran

Sýr chanakh

Chanakh je tradiční arménský polotvrdý sýr. Doporučuje se kombinovat s ovocem, zeleninou, hodí se k bílému nebo červenému vínu. Na arménských stolech se často objevuje s medem jako součást předkrmů.

Arménský sýr chanekh s medem
Arménský sýr chanekh s medem

Nraneh

Nraneh je vývar s jehněčím masem, který je ochucený šťávou z granátových jablek a zelenými výhonky z červené řepy. V polévce najdete také rýži, hrášek, ozdobená je jemně sekanými lístky koriandru. Jedná se o velmi chutnou polévku.

Polévka nraneh
Polévka nraneh

Putuk

Putuk je tradiční arménská polévka, která je hluboce zakořeněná v kulinářských zvyklostech tohoto regionu. Mezi základní suroviny patří skopové maso, cizrna, brambory, cibule, sušená alycha (druh švestek) a šafrán.

Polévka putuk
Polévka putuk

Spas

Spas je arménská jogurtová kyselá polévka. V horkých letních měsících se může podávat studená, v zimě naopak horká. V Arménii se podává i jako lék na zmírnění příznaků nachlazení a chřipky.

Polévka spas
Polévka spas

Arménská hlavní jídla

Khorovats

Khorovats je arménský způsob grilování masa a zeleniny. Nejčastěji se griluje vepřové nebo hovězí maso. Mezi Armény jsou nejpopulárnější grilovaná vepřová žebírka. Pokud chcete stolovat jako pravý Armén, objednejte si jako přílohu zeleninový khorovats, zeleninu rozmačkete a udělejte si z ní salát. Pokud máte rádi maso, budete khorovats milovat. Nejlepší grilované maso jsem jedl právě v Arménii!

Arménské grilované maso khorovats
Arménské grilované maso khorovats

Tjvjik

Tjvjik jsou smažená játra s cibulí, v Arménii se jedná o velmi oblíbené jídlo (existuje dokonce i stejnojmenný film). V dnešní době se tjvjik často podává s omáčkou s rajčatovým základem. Pokud máte rádi játra, jedná se o jídlo přesně pro vás.

Smažená játra s cibulí tjvjik (tzhvzhik)
Smažená játra s cibulí tjvjik (tzhvzhik)

Dolma

Dolma je pokrm, který najdeme v řecké kuchyni, ale i jinde. Jedná se o listy vinné révy nebo zelí, které jsou plněné mletým masem a rýží. V arménské kuchyni je dolma často podávána jako hlavní chod nebo předkrm. K dolmě neodmyslitelně patří arménský jogurt s česnekem.

Plněné vinné listy dolma (tolma)
Plněné vinné listy dolma (tolma)
Dolma - kombinace plněných vinných a zelných listů
Dolma – kombinace plněných vinných a zelných listů

Manti

Manti jsou malé taštičky plněné masem, obvykle jehněčím nebo hovězím. Taštičky jsou v Arménii typicky pečené. Často jsou podávány s jogurtovou omáčkou nebo česnekovým dipem. Velmi oblíbená je kombinace knedlíčků manti a vývaru („mantapour“). V arménské kuchyni je manti považováno za sváteční jídlo, ideální pro rodinné oslavy a tradiční události.

Plněné knedlíčky manti v polévce
Plněné knedlíčky manti v polévce

Pstruh z jezera Sevan

Pstruh z jezera Sevan je jedním z nejceněnějších pokrmů v arménské kuchyni. Tento sladkovodní rybí druh je endemický pro jezero Sevan, tj. nežije nikde jinde. Jeho maso je jemné a aromatické, s lehce sladkou chutí. Podává se s místními zeleninovými saláty nebo vařenými bramborami. Často se také griluje nebo konzervuje uděním.

Pstruh z jezera Sevan připravený v páře
Pstruh z jezera Sevan připravený v páře

Harissa – národní arménské jídlo

Harissa je kaše z pšenice a masa, obvykle kuřecího nebo jehněčího. Je označována za národní jídlo Arménie. Je to jídlo, které vyžaduje čas a trpělivost při přípravě, protože pšenice a maso se musí dlouho vařit. Výsledkem je krémová, bohatá kaše, která je často ochucená máslem. Harissa je nejen výživná, ale i plná symboliky, odrážející arménskou odolnost a společenské hodnoty.

Kaše harissa
Kaše harissa

Zhengyalov hats

Zhengyalov hats je druh chlebové placky, který je bohatě plněný směsí jemně nakrájených bylinek. Nádivka může obsahovat 10 až 20 druhů nakrájených divokých a pěstovaných bylinek.

Zhengyalov hats, chléb plněný bylinkami
Zhengyalov hats, chléb plněný bylinkami

Khashlama

Khaslama je jakýsi arménský guláš. Je základem mnoha rodinných oslav a tradičních událostí. Toto jídlo se skládá z několika vrstev masa, obvykle hovězího nebo jehněčího, zeleniny a brambor. Vše se pomalu dusí v jednom hrnci, často s přidáním rajčatového protlaku a různého koření. Výsledkem je chutné, aromatické jídlo, které je ideální pro sdílení s rodinou a přáteli.

Khashlama
Khashlama

Gouvaj

Gouvaj je tradiční arménský pokrm, který je obvykle připravován z jehněčího masa, zeleniny a různých bylinek. Jeho hlavními ingrediencemi jsou rajčata, papriky, cibule a česnek, které se smíchají s kousky masa a pomalu se dusí, dokud se maso nezačne rozpadat.

Gouvaj
Gouvaj

Lahmajun

Lahmajun je často označován jako „arménská pizza“. Tenký, křupavý plát těsta je pokryt směsí mletého masa, obvykle hovězího nebo jehněčího, spolu s rajčaty, cibulí a různými bylinkami a kořením. Lahmajun je tenoučký, takže je rychle upečený, což z něj činí populární arménský street food. V Arménii i v arménských komunitách po celém světě je tento pokrm podáván s čerstvým citronem a petrželí. Lahmajun pod odlišným názvem lahmacun najdeme například i v turecké kuchyni.

Arménská pizza lahmajun
Arménská pizza lahmajun

Ghapama

Ghapama je dýně plněná směsí vařené rýže, sušeného ovoce (rozinek, meruněk nebo švestek), ořechů a medu. V této variantě se jedná o arménské vegetariánské jídlo, masová varianta s názvem „Ghapama z Erzrumu“ obsahuje jako náplň hovězí maso, mrkev a fazole. Podávání ghapamy je spojeno se „show“, kdy je dýně rozkrojena přímo na stole.

Ghapama z Erzrumu
Ghapama z Erzrumu

Arishta

Arishta je tradiční arménská těstovina, která je ručně vyráběna z pšeničné mouky a vody. Těsto se nejprve vyválí do tenkých plátů, které se poté nařežou do úzkých pramenů. Ty se suší na slunci a poté se ještě sušené pečou v troubě. V arménské kuchyni se arishta často používá v polévkách nebo jako hlavní chod, smíchaná s různými omáčkami a masem. Její způsob přípravy sušení, pečení (a těsně před konzumací samozřejmě i vaření) ji odlišují od jiných těstovin. Arishta má skutečně zajímavou, skvělou chuť.

Arménské těstoviny arishta
Arménské těstoviny arishta

Arménské pečivo

Lavash

Lavash je nekynutý arménský chléb, který je neodmyslitelnou součástí arménské kuchyně. Tento tenký, měkký chléb je vyráběn z jednoduché směsi mouky, vody a soli. Peče se v podzemní peci „tonir“. Lavash je univerzální a používá se jako příloha k různým jídlům, od kebabů po polévky. Je také často používán jako náhrada za příbory; kousky lavashe se trhají a používají k nabírání jídla. Jeho jednoduchost a flexibilita z něj činí základní stavební kámen arménské kuchyně a jeho důležitost je tak velká, že byl zapsán na seznam UNESCO jako nemateriální kulturní dědictví.

Arménský nekynutý chléb lavash
Arménský nekynutý chléb lavash

Matnakash

Matnakash je kynutý arménský chléb. Těsto se připravuje ze základních surovin jako je mouka, voda, , droždí a sůl. Po vykynutí se těsto formuje do různých tvarů, často s charakteristickými rýhami na povrchu, které symbolizují brázdy na poli. V arménské kuchyni je matnakash často podáván jako příloha k masovým a zeleninovým pokrmům nebo polévkám.

Arménský kynutý chléb matnakash
Arménský kynutý chléb matnakash

Arménské dezerty a sladkosti

Gata

Gata je oblíbený arménský dezert, který je často spojován s různými svátky a rodinnými oslavami. Po upečení má gata zlatavou kůrku a bohatou, máslovou chuť. V arménské kultuře je tento dezert často podáván jako symbol štěstí a prosperity, zejména při svatebních a náboženských ceremoniích. Nejlepší gata je údajně z vesnice Geghard.

Sladký arménský koláč gata s borůvkovo – citronovou náplní
Sladký arménský koláč gata s borůvkovo – citronovou náplní

Gata má v Arménii hodně tvarů, může to být například i malá sušenka, která se vejde do ruky.

Požehnaná gata z klášteru Tatev
Požehnaná gata z klášteru Tatev

Pakhlava

Arménská pakhlava se odlišuje od turecké baklavy použitím ořechů. Často jsou místo pistáciových oříšků používány vlašské ořechy. Sladký sirup je připraven z medu. Vrstvy tenkého těsta, známého jako filo, se střídají s náplní a pečou do zlatova. Pakhlava je symbolem pohostinnosti a často se podává při speciálních příležitostech.

Pakhlava
Pakhlava

Baklava Gavar

Baklava Gavar je specifická varianta baklavy, která pochází z arménského regionu Gavar. Údajně se jedná o nejlepší a nejvyhlášenější typ baklavy v celé Arménii. Co odlišuje baklavu Gavar od jiných typů baklavy, je použití místních ingrediencí a tradičních technik.

Baklava Gavar
Baklava Gavar

Arménské meruňky

Meruňky mají v arménské kuchyni zvláštní postavení. Arménie je považována za jedno z pravděpodobných míst, odkud se meruňky dostaly do Evropy. V Arménii pěstované meruňky jsou mimořádně chutné. Meruňka je navíc jeden z národních symbolů Arménie.

Arménské meruňky
Arménské meruňky

Sušené ovoce

Sušené ovoce je v arménské kuchyni velmi ceněno. V Arménii je sušení ovoce tradiční metodou konzervace, která umožňuje dlouhodobé skladování. Mezi nejpopulárnější patří sušené meruňky,  broskve a švestky. Tyto sušené plody jsou známé svou koncentrovanou chutí. Sušeného ovoce je často podáváno jako symbol pohostinnosti nebo dar při různých společenských událostech.

Čerstvé a sušené arménské ovoce
Čerstvé a sušené arménské ovoce

Arménské speciality

Aveluk

Aveluk, známý také jako divoký šťovík, je jedinečná rostlina, která roste v arménských horách. Štovík je oblíbený v místní kuchyni. Často se z něj připravují saláty nebo polévky. Je bohatý na vitamíny a minerály a je považován za velmi zdravou složku stravy. Pletené copy sušeného šťovíku koupíte například v jerevanské tržnici GUM.

Aveluk salát
Aveluk salát

Basturma

Basturma je výrobek z vysušeného hovězího masa, marinovaného v bohaté směsi koření. Basturma prochází dlouhým procesem sušení a zrání, což jí dodává intenzivní a komplexní chuť. Tenké plátky se obvykle konzumují s lavashem, k snídani se používá do vaječných omelet.

Basturma
Basturma

Arménské nealkoholické nápoje

Tan

Tan je tradiční arménský nápoj, který se vyrábí z jogurtu, vody a soli. Tento osvěžující nápoj je v Arménii velmi oblíbený zejména během horkých letních měsíců. Tan je často podáván jako doplněk k jídlu. Někdy se do něj přidávají i bylinky jako máta nebo kopr. Je to nápoj, který odráží jednoduchost a všestrannost arménské kuchyně.

Jogurtový nápoj tan
Jogurtový nápoj tan

Minerální voda Jermuk

Minerální voda Jermuk pochází ze stejnojmenného arménského lázeňského města. Je ceněna pro své léčivé vlastnosti, které jsou dány vysokým obsahem minerálů a stopových prvků. Voda z Jermuku je považována za jednu z nejčistších a nejzdravějších minerálních vod na světě. Voda Jermuk je exportována do mnoha zemí. Jedná se o jeden z národních pokladů Arménie, odrážející bohatství a čistotu arménské přírody.

Minerální voda Jermuk
Minerální voda Jermuk

Arménské slazené limonády

Arménské slazené limonády jsou výjimečné svými neobvyklými příchutěmi, z nichž jednou z nejznámějších je estragon. Estragonová limonáda má zelenou barvu a jedinečnou, aromatickou chuť, která je pro mnohé nezapomenutelná. Kromě estragonu se vyrábějí i limonády s příchutěmi jako hruška, granátové jablko, hroznové víno a další. Tyto limonády jsou oblíbené jak u dětí, tak u dospělých a často se podávají na rodinných oslavách, svátcích a jiných společenských událostech. V Arménii jsou považovány nejen za osvěžující nápoje, ale i za součást národní identity. Podobné příchutě u limonád lze nalézt i v gruzínské kuchyni.

Arménská slazená limonáda s příchutí estragonu
Arménská slazená limonáda s příchutí estragonu
Arménská slazená limonáda s příchutí hrušky
Arménská slazená limonáda s příchutí hrušky

Arménská káva

Arménská káva („soorj“ v arménštině) je součást arménské kultury a společenského života. Připravuje se z jemně mletých kávových zrn, které se vaří v speciální nádobě zvané džezva. Výsledkem je silná, hustá káva s charakteristickým usazeninami na dně šálku. Arménská káva je obvykle podávána bez mléka, ale často se sladí cukrem. Je to nápoj, který se pije pomalu (na rozdíl například od italského espressa), často v kruhu rodiny nebo přátel. Kdysi se káva používala i pro „kávové věštění“, kdy se usazeniny na dně šálku interpretovaly pro předpověd budoucnosti. Arménská káva je hodně podobná turecké kávě.

Arménská káva
Arménská káva

Arménské alkoholické nápoje

Brandy Ararat

Ararat je jednou z nejznámějších značek arménské brandy, je považována za národní poklad a symbol arménského pohostinství. Tento alkoholický nápoj je vyráběn z vybraných odrůd vinné révy a zraje v dubových sudech, což mu dodává bohatou, komplexní chuť a aroma. Ararat brandy je známá svou jemností a hloubkou, s nádechem vanilky, ovoce a koření. Arménská brandy má dlouhou historii a je spojena s národní hrdostí; dokonce se říká, že Winston Churchill byl jedním z jejích významných fanoušků. V Jerevanu je veřejně dostupné muzeum brandy Ararat a také muzeum brandy Noy. Obě muzea jsou spojena s degustací.

Arménská brandy Ararat
Arménská brandy Ararat

Arménské víno

Arménské víno má kořeny, které sahají až do starověku, je považováno za jedno z nejstarších vín na světě. V Arménii byly nalezeny archeologické důkazy o vinařství staré tisíce let. Arménské víno je vyráběno z místních odrůd vinné révy, jako jsou Areni a Voskehat, které rostou v jedinečném klimatu a půdních podmínkách arménských vysokohorských vinic. Tyto vlastnosti mu dodávají charakteristickou chuť a aroma. V Arménii je víno tradičně považováno za symbol pohostinnosti a se sdílením vína jsou spojeny různé kulturní a náboženské rituály.

Arménské víno Red Blend z vinařství Karas 2020
Arménské víno Red Blend z vinařství Karas 2020

Víno z granátového jablka

Arménské granátové víno je unikátní ovocný alkoholický nápoj. Vyrábí se z granátových jablek, která jsou v Arménii považována za symbol plodnosti a prosperity. Granátové víno je známé svou intenzivní rubínovou barvou a komplexním chuťovým profilem, který zahrnuje náznaky červeného ovoce, koření a někdy i květinové tóny. Mezi nejznámější značky produkující granátové víno patří vinařství Ijevan.

Víno z granátových jablek
Víno z granátových jablek

Arménské pivo

Arménské pivo v posledních letech zažívá renesanci, ačkoliv není tak tradičním nápojem jako arménské víno nebo brandy. V Arménii se nachází několik pivovarů, které vyrábějí širokou škálu pivních stylů, od ležáků po pšeničná piva a IPA. Místní značky jako Kotayk a Gyumri jsou mezi obyvateli populární a jsou známé svou kvalitou a chutí. V poslední době se také objevují malé řemeslné pivovary, které experimentují s místními ingrediencemi a tradičními výrobními metodami. Arménské pivo je často podáváno v hospodách a restauracích jako doplněk k místním pokrmům, zejména k grilovanému masu a rybám. Prim však rozhodně hraje víno a brandy.

Arménské pivo Ararat
Arménské pivo Ararat

Arménské koktejly

Arménské koktejly jsou zajímavou směsí starého a nového. Koktejlová scéna zde rychle roste. Místní bary a restaurace často nabízejí koktejly, které využívají tradiční arménské ingredience, jako jsou granátová jablka, meruňky a bylinky, spolu s mezinárodně známými destiláty. Tyto koktejly ukazují kreativitu a umění místních barmanů.

Arménský koktejl Nrneni - gin, tonic, čerstvě vymačkaná šťáva z granátových jablek, sirup z granátových jablek a citronová šťáva
Arménský koktejl Nrneni – gin, tonic, čerstvě vymačkaná šťáva z granátových jablek, sirup z granátových jablek a citronová šťáva
Arménský koktejl Tres Belle - gin, čerstvě vymačkaná šťáva z granátových jablek, malinový sirup, limetková šťáva, servírováno s kouřem
Arménský koktejl Tres Belle – gin, čerstvě vymačkaná šťáva z granátových jablek, malinový sirup, limetková šťáva, servírováno s kouřem 

Zajímavosti spojené s jídlem a pitím v Arménii

Pulpulak

Pulpak je arménské pítko na vodu, které je často vyrobeno z kamene, keramiky nebo kovu. V Arménii je běžné vidět pulpaky v chrámech, na náměstích a v jiných veřejných prostranstvích, kde poskytují vodu procházejícím lidem. Pulpak bývá zdoben tradičními arménskými ornamenty a nápisy. Voda, která z pulpaku teče, je považována za symbol čistoty a obnovy. V arménské kultuře je sdílení vody považováno za akt pohostinnosti a společenství.

Pulpak - arménské pítko na vodu
Pulpak – arménské pítko na vodu

Další informace

Obvyklé ceny v arménských restauracích

V hlavním městě Jerevan vyšel v rámci večeře v dobré restauraci hlavní chod na cca 150 – 250 Kč, předkrmy a polévky na 50 – 100 Kč, dezerty cca na 40 – 80 Kč. Mimo hlavní město jsou ceny nižší. Pozor na to, že ve velké části restaurací nejde platit kartou.

Prostřený stůl s arménskými bylinkami a saláty
Prostřený stůl s arménskými bylinkami a saláty

Spropitné v arménských restauracích

Arménské restaurace naprosto běžně a automaticky připočítávají k účtu 10 % spropitné. Pokud chcete, můžete ale personál odměnit i dalším spropitným, budou velmi rádi.

Automatické spropitné 10 % v arménských restauracích
Automatické spropitné 10 % v arménských restauracích

Nejlepší restaurace v Jerevanu

Pro mne je nejlepší restaurací v Jerevanu podnik s názvem Lavash a Tavern Yerevan Riverside. Obě mají menu, které bych nejraději „projedl“ odshora až dolů.  Naprosto úžasné knedlíčky manti dělá restaurace Anteb, na grilované maso doporučuji i restauraci Artashi Mot.

Arménie (Jerevan) a michelinské restaurace

V Arménii (Jerevanu) bohužel není žádná restaurace oceněná michelinským průvodcem. Ve světě najdeme dvě oceněné restaurace zaměřené na arménskou kuchyni. Jedna je americkém Glendale (restaurace Zhengyalov Hatz), druhá je ve Velké Británii v Londýně (restaurace Lusin).

Otevřený arménský gril mangal v restauraci Artashi Mot
Otevřený arménský gril mangal v restauraci Artashi Mot

Jaké je nejlepší arménské jídlo?

Pokud bych měl vybrat tři osobní favority, tak pro mne nejlepší arménské jídlo je:

  1. grilované maso khorovats (konkrétně vepřová žebírka)
  2. knedlíčky manti
  3.  smažená játra tjvjik
Arménský zeleninový salát (veganské jídlo)
Arménský zeleninový salát (veganské jídlo)

Arménské food festivaly

  • Dolma festival Uduli: Pravidelně se koná v městě Armavir. První ročník proběhl v roce 2011. Na festival se vypraví kuchaři z celé Arménie a připravují svou variantu pokrmu s názvem dolma.
  • Gastrofest Dilijan: Pravidelně se koná v červenci v Dilijanu. Přibližně 25 restaurací zde prezentuje místní jídla. Akce zahrnuje kulinářské soutěže.
  • Yerevan Wine Days: Festival vína se koná každý červen na ulici Saryan v Jerevanu. Oslavuje dlouhou historii arménského vinařství. Hosté mohou ochutnat více než 200 druhů vín.
  • Festival morušové vodky Syunik: Koná se v městě Goris. Prezentuje arménskou morušovou vodku a další pokrmy vyrobené z moruše.

Gastronomické suvenýry z Arménie

Pokud plánujete návštěvu Arménie a chcete si přivézt nějaké jídlo jako suvenýr, máte několik skvělých možností. Arménská brandy, zejména značka Ararat, je vysoce ceněná a považována za jeden z národních pokladů. Další možností je sušené ovoce, které je v Arménii velmi populární a kvalitní. Pro milovníky sladkostí je ideální volbou pakhlava nebo gata. Tyto dezerty jsou bohaté na ořechy a med a jsou tradiční součástí arménské kuchyně. Nezapomeňte ani na tradiční arménský chléb lavash, který vydrží dlouho. Každý z těchto suvenýrů vám umožní ochutnat kousek arménské kultury a kulinářského dědictví. Další desítky tipů najdete v článku „Co si přivézt z Arménie?„.

Arménský zeleninový salát (veganské jídlo)
Arménský zeleninový salát (veganské jídlo)

Ať vám arménská kuchyně chutná!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *