Harissa je jídlo, které je v Arménii často spojováno se zvláštními příležitostmi. Harissu mnozí označují za arménské národní jídlo. Klasická verze se vyrábí se ze dvou hlavních ingrediencí: lámané pšenice (v podstatě předstupeň bulguru) a masa, obvykle kuřecího nebo jehněčího. Pokrm se vaří pomalu, někdy i mnoho hodin, dokud se pšenice a maso plně nespojí do krémové, kaši podobné konzistence. Příprava je časově náročná a vaření vyžaduje neustálé míchání, aby se kaše nepřipálila. Před podáváním se na horkou harissu přidá máslo.

Harissa má v Arménii hluboké kulturní a historické kořeny. Často se připravuje během náboženských a národních svátků a má významné místo při vzpomínkových akcích na arménskou genocidu. Tento pokrm údajně podporoval arménský lid v těžkých dobách a sloužil jako vydatné jídlo i jako symbol jednoty a odolnosti. Z těchto časů existují i mnohem jednodušší varianty harissy – bezmasé verze, kdy je místo masa použito například zelí, vlašské ořechy nebo zelené výhonky řepy.
Harissa je vlastně jakási vzdálená příbuzná italského rizota. Stejně jako rizoto vyžaduje neustálé míchání a je to také jednoduchý pokrm ze skromných surovin. Někteří arménští šéfkuchaři experimentují s jinými obilovinami, jako je quinoa nebo farro. Chtějí tak připravit jídlo v bezlepkové variantě. Tradičnímu receptu dodá svěží nádech přidání koriandru nebo petržele těsně před servírováním. Stejně tak se harissa může podávat s jogurtem nebo posypaná semínky granátového jablka.

Já jsem kuřecí harissu ochutnal v jerevanské restauraci Lavash, jedna porce vyšla na 1 300 AMD (cca 80 Kč). Jedná se o skutečně velmi vydatné jídlo, které spolehlivě zasytí na dlouhou dobu.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: