Putuk: polévka se skopovým masem a cizrnou


Putuk je tradiční arménská polévka, která je hluboce zakořeněná v kulinářských zvyklostech tohoto regionu. Mezi základní ingredience patří skopové maso, cizrna, brambory, cibule, sušená alycha (druh švestek zvaný slivoň myrobalán) a šafrán. Výsledkem je vydatná a výživná polévka. Vzdáleně mi připomínala arménskou verzi české „gulášovky“.

Polévka putuk
Polévka putuk

Příprava putuku spočívá ve vaření skopového masa s předem namočenou cizrnou v hliněných hrncích, kterým se v turkických jazycích říká „piti“. Během vaření masa a cizrny se přidávají další přísady jako jsou brambory, cibule, alycha a šafránový nálev. Pomalé vaření, které často trvá několik hodin, umožňuje, aby se chutě spojily a vytvořily lahodnou polévku.

Používání hliněných hrnců k vaření této polévky je zvykem starým několik staletí a věří se, že hrnce dodávají jídlu jedinečnou chuť. Zařazení ingrediencí jako je alycha a šafrán, dokládá vliv obchodních cest a sousedních kultur na arménskou kuchyni.

Putuk se tradičně podává přímo v hliněném hrnci, ve kterém se vařil. Polévku často doplňuje arménský kynutý matnakash, který lze namáčet do vývaru. V některých regionech se polévka konzumuje ve dvou krocích: nejprve se s chlebem podává samotný vývar a teprve poté maso a příloha.

Stejně jako mnoho jiných tradičních pokrmů má i putuk své varianty. Například v sousedním ázerbájdžánském regionu Sheki se místo brambor používají vařené kaštany. Odlišností ale může být více.

Já jsem putuk ochutnal v jerevanské restauraci Tavern Yerevan Khorenatsi. Bohužel ji zde neservírují v piti, ale na klasickém porcelánovém talíři. Jedna porce vyšla na 1 700 AMD, tj. cca 100 Kč.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: