Basturma je kořeněné, na vzduchu sušené maso, které je základem různých kuchyní na Blízkém východě, Balkáně a Kavkaze. V Arménii má zvláštní postavení jako oblíbená pochoutka. Často se podává jako předkrm nebo se přidává do jiných pokrmů. Název „basturma“ údajně vznikl z tureckého slova „pastirma“, což znamená „lisované maso“.

Základní surovinou pro přípravu basturmy je nejčastěji hovězí maso, lze však nalézt i varianty s použitím jehněčího nebo vepřovévé. Maso se nejprve zbaví tuku a poté se nasolí a zatíží, takto se v chladu nechá odpočívat až několik dní. Sůl a tlak způsobí, že se maso zbaví velké části vody, zároveň získá typicky „plochý tvar“. Po tomto prvním sušení se maso opláchne a obalí v „chamanu“, což je kořenící pasta vyrobená ze směsi pískavice, papriky, česneku a dalšího koření. Tato směs se v silné vrstvě nanese na maso, které se pak opět nechá několik týdnů sušit na vzduchu. Mnozí si vyrábí basturmu i v domácích podmínkách, viz. např. toto video „Jak si připravit basturmu doma“:
Basturma vs. prosciutto – rozdíly
Basturma je jakási neevropská obdoba italského prosciutta, ale s přídavkem koření. V obou případech jde o vzduchem sušené, vyzrálé maso, které se konzumuje v tenkých plátcích. Zatímco italské prosciutto se však snaží zachovat čistou, nezměněnou chuť vepřového masa, basturma se zaměřuje na zvýraznění chuti hovězího masa unikátní směsí koření.

Basturmu můžete koupit v arménských obchodech, nalezenete ji i v jerevanské tržnici GUM. Já ji mám nejraději ve vaječné omeletě. V restauraci Lavash vyjde omeleta s basturmou k snídani na 2 000 AMD (cca 120 Kč) a možná vám svou chutí bude připomínat náš „hemenex“.
Dobrou chuť!